h i r d e t é s

Bodnár: Orbán kizárólag a német adófizetőknek tett szívességet

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Bodnár: Orbán kizárólag a német adófizetőknek tett szívességet

2015. február 11. - 08:40
0 komment

 

Kizárólag a német államnak és a német adófizetőknek tett szívességet Orbán Viktor az Erste-csoporttal kötött megállapodással – mondta az ATV Startban Bodnár Zoltán.

A Liberálisok gazdaságpolitikusa szerint a 15 százalékos Erste-részesedés gyakorlatilag semmire nem jó, arra legalábbis biztosan nem, hogy a kormány a pénzintézet működését befolyásolja.

A jegybank egykori alelnöke szerint valaki elültette azt a „beteg gondolatot” a miniszterelnök fejébe, hogy előnyös az ország számára, ha belföldi többségi tulajdonban van a bankrendszer. Ebből semmilyen előnyünk nem származik, ráadásul, ha a 2008-as válság idején a pénzintézeti rendszer többségében magyar tulajdonban lett volna, akkor az több, mint ezer milliárd forintba került volna a magyar adófizetőknek, hiszen ezesetben a külföldi anyabankok helyett a költségvetésnek kellett volna stabilizálnia ezeknek a bankoknak a tőkehelyzetét – magyarázta Bodnár.

A liberális Párt szakpolitikusa rámutatott, a vállalati hitelezés visszaesése nem a bankok rossz likviditási helyzetének, hanem az alacsony kereslet és az ugyancsak csekély beruházási hajlandóság következménye. Magyarországon nincs érdemi gazdasági növekedés, a kimutatható növekedés egy meglehetősen specifikus szerkezetet mutat, ha ebből az egészből a járműipart kivennénk, akkor valószínűleg egészen másképp nézne ki a dolog – fogalmazott.

 

atv.hu


 

h i r d e t é s