h i r d e t é s

Borkai és Csorbai – a pártfüggetlen moslék

Olvasási idő
5perc
Eddig olvastam

Borkai és Csorbai – a pártfüggetlen moslék

2019. október 18. - 14:36

 

A vasárnapi önkormányzati választásnak két olyan szereplője mindenképpen van, aki kiverte a biztosítékot. Különböző okok miatt, de teljesen egyértelműen méltatlanná váltak a polgármesteri tisztségre. Az érdekes inkább az, hogy a „Fidesz” és „nemFidesz” pártok egymáshoz nagyjából hasonlóan igyekeznek elsikálni az ügyüket, holott a végkifejlet szempontjából mindkettő egyformán vérlázító. Borkai Zsolt és Csorbai Ferenc esete ragyogóan világít rá arra, hogy a hatalom megszerzése fontosabb a választók akaratánál is.

Moslék - Forrás: nebih.hu

Elsősorban szögezzük le: a „nemFidesz” megjelölés nem a véletlen és a helyesírás hiányának műve. Lássuk tisztán, hogy az egymástól korábban távolságot tartó pártok között gyakorlatilag a választói igény eltüntette a szakadékokat. Az urnákhoz járulók simán átszavaznak bárkire, – tekintet nélkül az alkalmasságára – aki nem a Fideszhez tartozik. Azt már a tapasztalat fogja megmutatni, hogy később majd képesek lesznek-e együttműködésre, vagy ismét előbukkannak a régi ellentétek. Az idő rövidsége ellenére annyi már látható, hogy Karácsony Gergely Wass Albertet dehonesztáló kijelentése kapcsán Sneider Tamás Jobbik-elnök és Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője egyaránt rosszallását fejezte ki. Nem beszélve arról, hogy a Jobbik már a választás másnapján a saját sikereként tüntette fel például Mirkóczki Ádám, Pintér Tamás, illetve Janiczak Dávid polgármesteri győzelmét, holott ők a pártlogo-t elhagyva egyesületi színekben indultak. Legyünk őszinték: sehol sem nyertek volna a baloldalon található formációk (és szavazóik) támogatása nélkül. Mindezzel együtt győztek, ami teljesen nyilvánvalóvá teszi, hogy a kooperációt a sokfelé a nyakukba akasztott aranyérmek miatt nem fogják feladni 2022-ig.

Ugyanakkor a választói akarat kettős. Egyfelől a rájuk szavazók elvárják, hogy a most mandátumot kapott ellenzéki polgármesterek hadállásnak tekintsék a városukat, hiszen a voksaik sokszor a Fidesz ellen és nem mellettük szóltak, ezért harcosan álljanak ki a kormánypártokkal szemben. Viszont az ellenzéki választói réteg másik fele a városa fejlődését fogja megkövetelni, s nem azt, hogy a polgármester folyamatosan politizáljon: azaz gyors eredményeket várnak. Azok pedig másként nem fognak jönni, csak a kormánnyal történő tárgyalások után. Nem véletlen, hogy Karácsony Gergely is jelezte az Orbán Viktorral való találkozás szükségességét, mi több, Tarlós Istvánnak díszpolgári címet is adna. Ezt is figyelembe véve azok, akik a Fidesz elleni csatákat várják az ellenzéki városvezetőktől és a 2022-es országgyűlési választások nulladik fordulójának tekintették október 13-át, csalódni fognak, ha polgármesterüket fideszes miniszterek és államtitkárok mellett látják. Nekik ugyanis fontosabb a kormány megbuktatása, mint az, hogy a városuk rendezett legyen, fel legyen újítva az iskola, az óvoda, netán új könyvtár épüljön, vagy tömegközlekedési reformok lépjenek életbe. Ők ugyanis ezeket a közszolgáltatásokat egyáltalán nem, esetleg csak ritkán veszik igénybe, vagy ha mégis, akkor sokkal inkább elegük van a Fidesz urizálásából, gőgjéből, egyes politikusaik meggazdagodásából, a média felett gyakorolt uralmukból – egészen a Borkai Zsolt meztelen hátsójában megtestesült arisztokrata hedonizmusig. Az ellenzéki pártoknak ezt a két nehezen összeegyeztethető aspektust kell egybegyúrni, ami nem lesz könnyű feladat, arról szót sem ejtve, hogy a megnyert városok önkormányzati stallumaira elég sok formáció tart majd igényt.

Talán sokakkal egyetértve gondolom azt, hogy Borkai Zsolt győri polgármester ügyében a Fidesz két, rá egyébként nem jellemző hibát is vétett. Egyrészt későn reagált, másrészt, amikor megtette, akkor is rossz választ adott. Meggyőződésem, hogy néhány szorosabb eredményű fideszes fellegvár kapott ellenzéki vezetőt Borkai miatt, hiszen néhány napig csak ők – legyünk stílusosak – lovagolták meg a volt olimpiai bajnok videóját, miközben ő és a Fidesz is csendben maradt. A kormánypárt hiába mondja azt, hogy végül Borkait megválasztották és a Fidesz nyerte meg október 13-át. Az első csupán jogilag igaz, míg a második sima politikai szemfényvesztés. Győrben az országos tendencia fordult meg, ott ugyanis nem Borkai, hanem a Fidesz kapta meg a posztot, csupán azért, hogy ne az ellenzék vigye el. Hozzáteszem: ha az ellenzéki összefogás („nemFidesz”) nem a már ránézésre sem alkalmas Glázer Tímeát indítja, még akár nyerhettek is volna, ami világosan mutatja, hogy a várost a botrány kipattanása előtt ők maguk is eleve feladták. Összességében Borkai Zsolt akkor tenné a legjobban, ha örökre eltűnne a közéletből. A félreértések végett nem azért, mert végigszexelt egy komplett adriai hajótúrát, hanem azért, mert egy olyan párt polgármestere volt, amely a többgyermekes családmodellt, a vallásosságot és a másoknak példát mutató polgári életvitelt tette a kirakatba választásról választásra. Borkai motivációja azért is érthetetlen, mert nehezem fogom fel, miként fogja a közmegbecsüléstől ennyire távol álló emberként irányítani Győrt.

Csorbai Ferenc nem sokkal különb emberi tartásról tett tanúbizonyságot, mint Borkai Zsolt. A Mohácson az előző polgármester, a fideszes Szekó József halála miatt egyedül induló szocialista politikust még a DK, a Jobbik és a Momentum is arra kérte, hogy lépjen vissza. Nem tette meg, amit Nyakó István MSZP-s szóvivő azzal indokolt, hogy Csorbait jogilag semmi sem kötelezi erre, hiszen összeszedte az ajánlásait. Ehhez kétség sem fér, ugyanakkor felmerül bennem egyetlen kérdés: mégis miben vagytok különbek azoknál, akiket le akartok váltani? Semmiben, hiszen így nyerni nem dicsőség, de ha visszalép, akkor még azok körében is sokat emelkedett volna az ázsiója, akik nem baloldali szimpatizánsok. A mohácsiak ezt a magatartást díjazták vasárnap: választástörténeti rekordot állítottak be azzal, hogy 4.076 voksot adtak le érvénytelenül, ami az összes szavazat 68,58 százaléka. Csorbai ezzel szemben mindössze 1.867 voksot kapott. A szégyent tetézte, hogy egyéni képviselőjelöltként is indult, ahol csak 16,61 százalékot ért el fideszes ellenfelével szemben, aki 62,06 százalékkal hozta a körzetet. Csorbai úgy lesz MSZP-s polgármester, hogy a nyolc egyéni választókerület valamennyi mandátumát a kormánypártok nyerték.

Ez az, ami elgondolkoztató. Mi motiválja Borkai Zsoltot és Csorbai Ferencet abban, hogy közutálattól övezve és ilyen bélyeggel a homlokukon töltsenek be polgármesteri tisztséget? Miből gondolják, hogy bármi is feledtetni tudja azt, ami rájuk égett?

A józan észt használva kimondható, hogy nem létezhet ilyen fokú hataloméhség. Ha mégis, akkor egyértelmű, hogy a moslék pártfüggetlen és soha nem elég.

Szerző: Herczeg Sándor / polipraktika.blog.hu


 

h i r d e t é s