h i r d e t é s

Borult az ég az Alitalia felett: a csőd szélén áll

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Borult az ég az Alitalia felett: a csőd szélén áll

2017. április 25. - 14:40

Az Alitalia dolgozói elutasították a cég vezetősége és a szakszervezetek által közösen elkészített mentőcsomagot és ezzel egy lépéssel közelebb került a csődhöz a légi vállalat. - írja a kitekinto.hu.

Forrás: wikipedia commons

Az 1946-ban alapított olasz légitársaság 20 ezer dolgozót foglalkoztat és évi 23 millió utast szállít, azonban alig néhányszor ért el éves nyereséget fennállása óta.

Legutóbb az Alitaliát 2014 júniusában mentette meg a biztos csődtől az abu-dzabi székhelyű Etihad Airways azzal, hogy 49 százalékos részesedést vásárolt az akkor százmillió eurós veszteségeket produkáló légitársaságban. A feltőkésítés után új arculatot mutattak be és elkezdték a hosszú távú járathálózat átalakítását.

Az első tervek szerint 2017-ig már nyereséget kellett volna termelnie az Alitaliának, ezt azonban nem sikerült teljesíteni. A légitársaság jelenleg napi mintegy 500 ezer euró veszteséggel üzemel és az elmúlt hetekben kifogyott a készpénzből is.

Április elején a légitársaság irányítása, a szakszervezetek és pénzügyi intézetek közös programot dolgoztak ki az Alitalia megmentésére. Ezt véleményeztették a dolgozókkal. Hétfő este vált ismertté, hogy a munkavállalók 67 százaléka elutasította a földi személyzet 1700 fős létszámleépítését és a légi személyzet 8 százalékos bércsökkentését.

Az olasz kormány máris jelezte, hogy nem hajlandó semmilyen állami támogatást nyújtani a csőd szélén álló cégnek. A kormány ezen felül különleges jogokkal felruházott csődbiztost jelöl ki a következő fél évre, aki ha nem talál vevőt az Alitalia egészére, akkor a légitársaságot darabonként adja el.

Ez utóbbi esetben a kormány nem garantálja senkinek az állását – figyelmeztetett a kormányzat. Röviddel 11 óra után az Alitalia árfolyama 1,7 százalékos mínuszban állt a milánói értéktőzsdén.

kitekinto.hu