h i r d e t é s

Borzalmas számok: 1970 óta a vadon élő állatok csaknem 70%-a eltűnt

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Borzalmas számok: 1970 óta a vadon élő állatok csaknem 70%-a eltűnt

2020. szeptember 16. - 07:44

 

Borzalmas számok láttak napvilágot a WWF felmérései alapján, ami rámutat arra, hogy az ember mennyire gyarló módon képes terjeszkedni, és sokan nincsenek tisztában azzal, hogy mekkora károkat okoznak.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

TRT World egy nagyon hangsúlyos és szomorú cikket osztott meg a WWF elemzése után, ami rámutat, hogy az egyre növekvő erdőirtás és mezőgazdasági terjeszkedés miatt az álltok milyen veszélynek vannak kitéve. Állatok, madarak és halak populációja tűnt el pár évtized alatt.

Ez a szám 1970 és 2016 között átlagosan 68%-os csökkenést hozott, ami rengeteg. A világméretű állat-, madár- és halpopuláció kevesebb mint 50 év alatt több mint kétharmadával csökkent a túlfogyasztás miatt, mely a Föld alapvető problémái közé sorolható.

A szakértők nem győzik figyelmeztetni a társadalmat, hogy nagyon rossz irányba haladnak, ami később visszafordíthatatlan károkat okozhat. Igaz, ez jelenleg már több esetben is így van, aminek elsősorban az új generációja fogja meginni a levét.

Ezek pedig valószínűleg mind nagy következményekkel fognak járni az egészségünkre és a megélhetésünkre, miközben az emberi tevékenységek sorozata súlyos károkat okozott szárazföld háromnegyedénél és a Föld óceánjainak 40%-ánál.

A The Living Planet Index, mely több mint 4000 gerinces fajt követ nyomon, arra figyelmeztet, hogy az egyre növekvő erdőirtás és mezőgazdasági terjeszkedések voltak a fő mozgatórugói annak a folyamatnak 1970 és 2016 között, ami 68%-os átlagos csökkenéshez vezetett.

A figyelmeztetések között szerepel az is, hogy a természetes élőhelyek folyamatos elvesztése csak növelte a jövőbeni járványok kockázatát, mivel az emberek emiatt egyre szorosabb kapcsolatba kerülnek a vadállatokkal.

2016-ban 60%-os visszaesést dokumentáltak, de ez a szám már majdnem 70%. Alig telt el pár év a korábbi publikáció óta. Megdöbbentőek a különbségek, amik fajok kihalásával is járt az évtizedek alatt.

Az elmúlt fél évtizedben soha nem látott gazdasági növekedést tapasztalhattunk, ami egy globális fogyasztói robbanással jár. Közben a környezet folyamatosan sérül. Az állandó nagymértékű szennyezések szintén hozzájárulnak ehhez. Az erdőket gyakran pusztítják el egy gyár miatt.

Az élővilág gyorsan fogy, a fajok pedig egyes helyeken gyorsabban tűnnek el, mint máshol. Közép – és Dél-Amerikában a trópusi régióban 1970 óta 94%-kal csökkent a fajok száma. Ez megint egy olyan statisztika, amit nem kell magyarázni.

Rengeteget segítene, ha az emberek nem pazarolnák ilyen mértékben az élelmiszereket, és egy sokkal egészségtudatosabb étkezésre térnének át. Rengeteg állat életét menthetnék meg ezzel, és közben a Föld is tisztább lenne. (liner.hu)


 

h i r d e t é s