h i r d e t é s

Bőven ezer forint fölé szaladtak az üzemanyagárak a hatósági ár megszűnése után

Olvasási idő
kevesebb, mint
1 perc
Eddig olvastam

Bőven ezer forint fölé szaladtak az üzemanyagárak a hatósági ár megszűnése után

2022. május 19. - 06:08

Elszállt az üzemanyagok ára Ukrajnában, miután megszűnt a hatósági ár, volt, ahol 1200 forintba került egy liter benzin Ukrajnában, volt ahol a kutak is kifogytak.

A sofőrök sorban állnak egy benzinkút előtt Kijevben 2022. május 11-én. - Fotó: Viacheslav Ratynskyi / Reuters

A jelek szerint túl optimista volt a kijevi kormány, amikor kedden bejelentette, hogy a háborús ellátási nehézségek ellenére megszünteti a hatósági áras rendszert az üzemanyagok piacán. Szerdán már elszabadultak az árak – írja az Index.

Julia Szviridenko miniszterelnök-helyettes azzal indokolta a döntést, hogy ugyan a háború elején üzemanyaghiány volt országszerte, az ellátás most, ha nem is zavartalan, de biztosított a legtöbb területen. 

Szakértők szerint a szigorú árszabályozás arra kényszerítette a kutak üzemeltetőit, hogy 10-15 literes üzemanyag-ellátási korlátozásokat vezessenek be a törzsvásárlók, szállítmányozók számára, míg mindenki más legfeljebb 5-10 litert vásárolhatott. Emiatt azonban állandósult a kereslet a vásárlók oldalán, valamint a kőbe vésett szintek miatt finanszírozási gondok is jelentkeztek a piaci szereplőknél. Ezt enyhítendő az ukrán kormány április 29-én 40-43 százalékkal emelte a benzin és a gázolaj maximális árát. (168.hu)


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s