fbpx Brutális lángvihart és izzó villámokat generált egy oregoni erdőtűz | CIVILHETES

h i r d e t é s

Brutális lángvihart és izzó villámokat generált egy oregoni erdőtűz

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Brutális lángvihart és izzó villámokat generált egy oregoni erdőtűz

2021. július 23. - 06:05

 

Az Egyesült Államokban nemrég fellobbant erdőtűz olyannyira erőteljesnek bizonyult, hogy valóságos földi pokolt idézett elő Oregon államban.

Forrás: 564 FIRE via REUTERS

Eddig összesen 1 300 négyzetkilométernyi terület égett le Oregon állam déli részén, a lángba borult mezők, cserjések és erdők már lassan két hete ki vannak téve a magas hőmérsékleteknek.

The New York Times hírportál riportjából kiderült, akkor a tűz, hogy az extrém hőséggel együtt saját mikroklíma alakult ki a környéken, melynek hatására tűzviharok keletkeztek, amelyek hatalmas villámcsapásokkal együtt pusztítanak.

A helyi tűzoltóság szóvivője, Marcus Kauffman elmondta, nehéz dolguk van, mivel a tüzet sokszor képtelenség a talajról eloltani, ugyanis ezzel a tűzoltók életét kockáztatnák, hiszen a villámok és a viharok rendkívül masszívak, ezért gyakran visszavonulót kell fújniuk.

A forró levegő, a füst és a hamu óriási pirrokumulusz felhőket alakított ki, amelyek több mint 9 kilométerre felnyúlnak az égbe. Ezek a felhők később sűrű réteggé állnak össze, majd élénk széllökéseket generálnak, amelyek tovább terjesztik a tüzet.

Az egyik felhő pirrokumulonimbusszá formálódott, 13 kilométeres magasságba merészkedett, majd saját villámokat alakított ki, ezáltal pedig további erdőségek lobbantak lángra.

Szakértők attól tartanak, hogy akár tűzgolyókból álló tornádók is létrejöhetnek, amint hidegebb levegő áramlik a környék fölé, ezért arra kérték a hatóságokat, kövessék nyomon az időjárás változását, máskülönben végeláthatatlan katasztrófával zárulhat az infernó. (liner.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s