h i r d e t é s

Budapest el van tévedve a NATO szerepével kapcsolatban

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Budapest el van tévedve a NATO szerepével kapcsolatban

2018. december 13. - 15:23

 

Messze nem a CEU távozása Washigton legfontosabb problémája Budapesttel

David Corstein, USA nagykövet - Forrás: magyaridok.hu

Az udvariassági formulákat letudva szokatlanul egyértelmű beszédet mondott az Egyesült Államok nagykövete a parlament külügyi bizottságának ülésén. - írja az Index

A CEU távozása őszintén elszomorítja, de láthatóan ez messze nem a legfontosabb problémája Washingtonnak Budapesttel:

Az orosz fegyverkereskedők kiadatásáról:

„...rendészeti együttműködésünk és a globális biztonság számára nem volt egészséges, hogy orosz fegyverkereskedőket Oroszországnak adtak ki az Egyesült Államok helyett. Nem értettünk egyet ezekkel a döntésekkel, és ezt meg is mondtuk. Ezek nem könnyítik meg az USA és Magyarország közötti kapcsolatok továbbfejlesztését; inkább igencsak megnehezítik.”

„Ukrajna háborúban álló ország. 2014 óta több mint tízezer ukrajnai halt meg az orosz agresszió következtében. Több mint 1,6 millió menekült el az otthonából. Ez a háború egy Magyarországgal határos országban zajlik, a NATO küszöbén. Ez nem alkalmas idő arra, hogy a NATO abbahagyja együttműködését Ukrajnával.

A NATO nem olyan szervezet, amelyet etnikai kisebbségekkel, nyelvekkel vagy iskolákkal kapcsolatos vitákban történő közvetítésre hoztak létre. Ha ezeket a vitákat behozzuk a NATO-ba, ezzel gyengítjük azt és gyengítjük Magyarország biztonságát.

– mondta Cornstein. „NATO-szövetségesekként az ukrajnai reformok támogatásának a legjobb módja a tárgyalás Ukrajnával, nem pedig az ukrán NATO kapcsolatok blokkolása” – a nagykövet ezzel világosan kifogásolta, hogy a magyar vétó miatt nem kerülhetett sor több NATO-Ukrajna találkozóra.


 

h i r d e t é s