h i r d e t é s

Budapest testvérvárosa lett a kazah főváros, a diktátorról elnevezett Nurszultan

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Budapest testvérvárosa lett a kazah főváros, a diktátorról elnevezett Nurszultan

2019. május 29. - 13:02

 

A Fővárosi Közgyűlés szerdán 19 igen szavazattal, 1 tartózkodás mellett hagyta jóvá a megállapodást, amelyet majd a kazah fővárosban írhatnak alá.

Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Nurszultan Nazarbajev kazah államfő találkozója Nurszultanban 2019. április 24-én. Fotó: Szecsődi Balázs Forrás: Miniszterelnöki Sajtóiroda/MTI/MTVA

Magyarország és Kazahsztán fővárosának együttműködését egy 2002. június 9-én aláírt megállapodás jelöli ki. A dokumentum által rögzített keretek között Budapest kiváló kapcsolatokat alakított ki a fővárossal, amelynek neve korábban Asztana volt.

Az ország fővárosának neve 2019. március 23-án változott hivatalosan Asztanáról Nurszultánra.

Bakhyt Sultanov, a kazah főváros főpolgármestere első hivatalos útja keretében 2018 decemberében látogatott el Budapestre, és megbeszélést folytatott Tarlós István főpolgármesterrel. Akkor a két városvezető egyetértett abban, hogy megújítják a fővárosok együttműködését, és egy magasabb szintű, testvérvárosi megállapodás formájában rögzítik azt 2019 folyamán.

A két főváros közötti hosszú évekre visszatekintő baráti együttműködés kiemelt jelentőséggel bír a két ország közötti kapcsolatokban, a keleti nyitás politikájával összhangban.

Magyarország számára Kazahsztán nemcsak fontos politikai, gazdasági, kereskedelmi és kulturális partner Közép-Ázsiában, hanem egy olyan nemzet, amellyel közös eredet-tudati, történelmi és kulturális gyökerei is vannak

- olvasható az elfogadott előterjesztésben, amelyben rámutattak arra is, hogy a kapcsolatok fejlesztését segítette a közvetlen légi járat nyitása Budapest és Asztana között 2017 júniusától.

(MTI)


 

Kommentek

h i r d e t é s