h i r d e t é s

Budapesten és Debrecenben is a koronavírus-esetszámok növekedése jön a szennyvízelemzés szerint

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Budapesten és Debrecenben is a koronavírus-esetszámok növekedése jön a szennyvízelemzés szerint

2020. augusztus 10. - 16:44

 

Tényleg lopózik vissza a vírus, mindkét városban enyhén nőtt a Covid-19 örökítőanyagának mennyisége a szennyvízben. - írja az mfor.hu

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

Budapesten és Debrecenben is enyhén nőtt a koronavírus örökítőanyagának a szennyvízben mért mennyisége a 32. héten, közölte hétfőn a Nemzeti Népegészségügyi Központ. Mint az NNK friss jelentése írja, a nemzetközi tapasztalatok szerint a szennyvízben kimutatható koncentrációnövekedés 4-10 nappal előzi meg a tünetes megbetegedések számának növekedését, szóval egy héten belül várhatóan mindkét városban megnő a fertőzöttek száma.

Az elmúlt napokban újra megszaladt az azonosított fertőzöttek száma az országban, de az esetek többségét vidéken mutatták ki, Pápán például már gócpont alakult ki. A friss adatok alapján tehát Debrecen és Budapest is elkezdhet izgulni.

Az NNK május óta végez szennyvízvizsgálatokat az új koronavírus örökítőanyagának kimutatására. A vizsgálatok Budapesten kezdődtek, jelenleg heti mintavétel történik a fővárost ellátó három szennyvíztelepen, a megyeszékhelyeken, és néhány vidéki városban. A többi mintavételi helyszínen jelenleg még alacsony szinten stagnál a vírus örökítőanyag mennyisége a szennyvízben.

A vírus örökítőanyagát nem csak a tünetekkel rendelkező, hanem a tünetmentes fertőzöttek, illetve az újonnan fertőződött, tüneteket még nem mutató betegek is ürítik, így az örökítőanyag mennyiségének alakulása pontos előrejelzést ad az adott szennyvíztisztító telep által ellátott lakosság fertőzöttségéről.

Az aktuális NNK-jelentés szerint az utóbbi időben több olyan "családi és közösségi halmozódás", helyi járvány alakult ki, melyek az alapvető járványügyi szabályok betartásával megelőzhetőek lettek volna. A kézmosás, arcérintés kerülése, a maszkviselés és a többi, már jól ismert elővigyázatossági manőver mellett az NNK arra kér mindenkit, hogy tényleg csak az menjen be dolgozni, illetve közösségbe, aki egészségesnek érzi magát és tünetmentes. (mfor.hu)


 

h i r d e t é s