h i r d e t é s

Čaputová Magyarországon bírálja az orbáni politikát és dicséri a liberális demokráciát

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Čaputová Magyarországon bírálja az orbáni politikát és dicséri a liberális demokráciát

2019. július 11. - 18:07

 

Zuzana Čaputová a liberális demokráciáról, az EU-hoz való Magyarországgal ellentétes viszonyulásról, valamint Göncz Árpád Orbán Viktorral ellentétes értékrendjéről beszélt Budapesten – írta a DenníkN.

Budapest, 2019. július 11. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök fogadja Zuzana Caputová szlovák elnököt Budapesten, a Karmelita kolostorban 2019. július 11-én. - Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

A visegrádi együttműködésről, a magyar-szlovák kétoldalú kapcsolatokról és európai politikai témákról is tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnök Zuzana Caputová szlovák köztársasági elnökkel, akit a Karmelita kolostorban fogadott csütörtök délután - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke.

Orbán Viktor gratulált a júniusban hivatalba lépett új szlovák államfőnek, és köszönetet mondott neki azért, hogy egyik első hivatalos útja Magyarországra vezetett.

A tárgyaláson egyetértettek abban, hogy Magyarország és Szlovákia fontos partnerei egymásnak a közös történelmi múltra és egymás nemzeti kisebbségeire tekintettel is.

A magyar miniszterelnök értékelése szerint 2010 óta fokozatosan javulnak a magyar-szlovák kapcsolatok, és mára nagyszerű eredményeket ért el együtt a két ország.

Mindketten kiemelték a visegrádi együttműködés fontosságát, amely "stratégiai kérdés Közép-Európa számára", főleg a mostani időkben, amikor a kontinens jövőjével kapcsolatos legfontosabb kérdésekről folyik vita az Európai Unión belül – közölte Havasi Bertalan.

 

Korábban

Zuzana Čaputová köztársasági elnök első hivatalos magyarországi látogatása megmutatta az ellentétes értékeket, amelyek a szomszédos országok elitjeit vezérzlik. A szlovák államfő nyíltan rámutatott ezekre a különbségekre a sajtó előtti egyetlen hivatalos fellépése során – a magyar partnerével, Áder Jánossal közösen tartott sajtótájékoztatón, számolt be a DenníkN.

"Meggyőződésem, hogy éppen a liberális demokrácia – amely minden ember jogait egyformán garantálja – a legjobb módja az országunkban élő összes kisebbség védelmének" – mondta Čaputová a beszéde elején.

Az Áderrel tartott közös sajtótájékoztatón a szlovák köztársasági elnök beszédében az udvarias mondatok mellett számos alkalommal utalt Orbán Viktor kormányfő hatalomgyakorlásának módjára és a demokráciához, valamint az Európai Unióhoz való viszonyulására. Orbánt közvetlenül nem bírálta, de kijelentései a diplomácia nyelvén egyértelműek és nyíltan Magyarország lakosságához voltak címezve.

Čaputová Orbánnal való találkozója a magyar államfő általi fogadása után következik. A magyar kormányfő és a szlovák államfő találkozója azonban a kormány honlapján sem szerepel a hivatalos programok között és nincs betervezve a két fél közös nyilvános fellépése sem. Egyes magyar kormánypárti sajtóorgánumok úgy számoltak be Čaputová érkezéséről, mint Soros György ügynökének látogatásáról.

(bumm.sk)


 

h i r d e t é s