h i r d e t é s


Makovecz temploma a világ legrémisztőbb épületei között

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Makovecz temploma a világ legrémisztőbb épületei között

2017. január 09. - 08:49
1 komment

 

A paksi templom száz épület közül a hetedik legrémisztőbb a világon.

Forrás: fataj.hu

Erre jutott egy amerikai művészeti magazin, melynek listáján olyan építmények találhatók, melyeket futurisztikus kinézetük miatt filmeseknek ajánlanak. 

1. Philadelphiai városháza, USA


Forrás: borsonline.hu

A listát a sötétben ijesztő sárgán világító toronyórájával és hullaszínű falai­val ez a ház vezeti. A képet látva olyan érzése van az embernek, mintha a Batman-filmekből ismert Gothamben járna.

2. Buzludzha emlékmű, Bulgária


Forrás: borsonline.hu

Alig lemaradva, a második helyen egy repülő csészealjra hajazó emlékmű, a Buzludzha áll, amit egy csata színhelyére építettek Bulgáriában. Akár Amerika kapitány és a Vasember is harcolhatna itt.

3. Mahanakhon-torony, Thaiföld


Forrás: borsonline.hu

A dobogó harmadik helyét a bangkoki Mahanakhon felhőkarcoló nyerte el, amit a thai főváros legfurcsább épületeként emlegetnek. A „pixeles” megvalósítás miatt azt hiheti a látogató, épp rádől az épület.

4. Polygone Riviéra, Franciaország


Forrás: borsonline.hu

A két fal közé szorult arc egy szabadtéri francia bevásárlóközpont közepén helyezkedik el. A 22 méter magas konstrukciót figyelő embernek becézik.

5. Kísérleti Orvostudományi Intézet, Németország


Forrás: borsonline.hu

Ha az egykori berlini gyógyszerkutató intézet beton, ágyúcsőszerű kinyúlásokkal csúfított épületére tekintünk, rögtön egy horrorfilmbe képzelhetjük magunkat. Jelenleg egy prominens német egyetem kutatórészlegeként működik.

6. Riverside Múzeum, Skócia


Forrás: markkdonnelly

Glasgow múzeuma szokatlan formájáról vált híressé, amelyről sokaknak egy kinyújtott középső ujj juthat eszébe. Az épületbe ellátogatva egyébként a világ legjobb közlekedési eszközeihez is közelebb kerülhetünk.

7. Paksi katolikus templom, Magyarország


Makovecz Imre, és az általa tervezett paksi templom © MTI

A hetedik helyen a hazai építészet remekének számító, paksi Szentlélek-templom áll, amiről a külföldiek gyakran különböző véleménnyel vannak. Sokan Drakula nyári rezidenciájaként említik, mások A Gyűrűk urából elhíresült Sauronnal azonosítják. A templom a 76 évesen elhunyt Makovecz Imre építész utánozhatatlan tervei alapján készült. A felülről nézve szív formájú épülettôl először a helyiek is idegenkedtek, mára azonban elfogadták és az atomváros egyik jelképévé is vált.

borsonline.hu


1 komment


h i r d e t é s

betöltés..

;