h i r d e t é s

Csak dísznek vannak az uniós támogatásból telepített napelemek négy kisvárdai iskolán

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Csak dísznek vannak az uniós támogatásból telepített napelemek négy kisvárdai iskolán

2022. október 05. - 08:10

Soha egy percet sem működtek, a tankerület szerint az áramszolgáltató és a koronavírus-járvány miatt.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

A kisvárdai tankerületben négy olyan iskola is van, ahol soha, egyetlen percet sem működött az uniós támogatásból telepített napelemes rendszer – írja az RTL, hozzátéve, hogy volt, ahol a paneleket sikerült egy fal mögé vagy az északi oldalra rakni.

Tuzsér egyetlen iskolájában a helyiek szerint a napelemek csak dísznek vannak a tetőn egy olyan épületen, ami tornaszertár lehet, ezt a Házon kívül stábja rejtett kamerák segítségével tudta csak meg, miután a tankerület nem volt hajlandó konkrétumokat elárulni. Az RTL azt írja, egy ilyen iskola villanyszámlája az elmúlt két évben tankerületi források szerint több mint négymillió forint lehetett, de ha működtek volna a napelemek, az elmúlt két évben egymillió 250 ezer forintot spórolhattak volna.

Ugyanígy Tarpán sem működtek soha az iskola épületére telepített napelemek, de ott legalább a tornaterem tetején lévők működnek, pedig mindkettőt ugyanakkor és ugyanaz a cég szerelte fel ugyanabból a támogatásból. Mondjuk lehet, hogy az volt a probléma, hogy a napelemeket itt az északi oldalra tették, ahova nem annyira érnek el a napsugarak.

Azt, hogy a kisvárdai tankerületnen négy olyan iskola is van, ahol soha, egyetlen percet sem működött az uniós pénzből felszerelt napelem, a tankerület is elismerte, és annyit írt, hogy „a csatlakozási dokumentumok lejártak, ezért az áramszolgáltató nem tudta a rákötést elvégezni”, ezért pedig szerintük a koronavírus-járvány a felelős.

Mármint az a járvány, ami 2020 tavaszán tört ki, miközben az RTL által megszerzett dokumentumok szerint a napelemes rendszereket hónapokkal korábban, 2019 nyarán illetve novemberében adták át.

Egyedül az áramszolgáltató, az egy éve a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Opus Titász válaszolt, szerintük ezeknél az iskoláknál előfordult, hogy „hiányos, téves igénybejelentéseket” adtak be, vagy be sem fejeződött az a folyamat, ami ahhoz kell, hogy a hálózatra lehessen kötni az épületeket. (444.hu)