h i r d e t é s

Csak egy nép van az EU-ban, amelyik rosszabbul él a magyarnál

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Csak egy nép van az EU-ban, amelyik rosszabbul él a magyarnál

2022. január 20. - 06:31

Mondhatnánk, hogy innen Magyarország "csak felfelé"...

Ételosztásra váró emberek Debrecenben

Bár uniós összehasonlításban a magyar háztartások  relatíve jól vészelték át 2020-at, ez mit sem változtat azon, hogy egyetlen ország van az EU-ban, ahol kevesebbet költenének: Bulgária. Vagy ha úgy tetszik, a magyaroknál csak a bolgárok élnek rosszabbul - írja a hvg.hu az Eurostat adataira hivatkozva.   

A magyar háztartások egy főre jutó kiadása euróban számolva 6680 volt, ami még a román háztartásokétól is elmaradt. Ugyanakkor a kiadásokat jóval nehezebb összehasonlítani, mivel a magyarok forinttal, a románok pedig lejjel fizetnek. Ha vásárlóerő-paritáson számoljuk a magyar háztartások költségeit, akkor sem fényesebb a helyzet. 

E tekintetben az uniós tagállamok közt különbségek nem olyan nagyok, mint euróban számolva, ám a magyar háztartások így csak a bolgárokat előzik meg a rangsorban.

A portál megjegyzi, hogy nem csak a koronavírus-járvány okozta anomáliáról van szó, 2014 óta ugyanis már Románia is megelőzi Magyarországot ebben az összehasonlításban. Kitérnek arra is, hogy, a háztartások fogyasztása a járványtól függetlenül jó indikátora annak, amit a köznyelvben életszínvonalként, avagy annak hiányában szegénységként szokás emlegetni. A háztartások fogyasztási kiadásainak összevetése a GDP-nél például sokkal jobban mutatja, hogyan (mennyire jól) él a lakosság. (Népszava)


h i r d e t é s

Clicky