h i r d e t é s

Csaknem 5 évig húzodott a Varga-per

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Csaknem 5 évig húzodott a Varga-per

2019. március 21. - 09:34

 
Bizonyítottság hiányában harmadfokon a Szegedi Ítélőtábla jogerősen felmentette a rágalmazás vétségének vádja alól Király Józsefet, az MSZP kecskeméti frakcióvezetőjét és Riczu Pétert, az MSZP 2014-es önkormányzati képviselőjelöltjét a ­Varga László volt KDNP-s országgyűlési képviselő által indított büntetőperben.

A múlt heti ítéletről dr. Bátyi Zoltán, a táblabíróság sajtótitkára adott tájékoztatást a Petőfi Népe megkeresésére.

A nyugalmazott református lelkész majdnem öt éve jelentette fel Király Józsefet és Riczu Pétert. Varga László szerint a két vádlott egy 2014 júliusában tartott sajtótájékoztatón „személyére nézve valótlan és sértő kijelentéseket tett”, amelyek aztán több helyen megjelentek az interneten. A cikkekben az állt: a vádlottak a sajtótájékoztatón felszólították a korábbi hírös városi parlamenti képviselőket, hogy ha jelentettek az állambiztonsági hivatalnak, akkor vállalják fel múltjukat nyilvánosan is. Az egyik cikk név szerint említette Varga Lászlót, azzal a fordulattal, hogy „szintén szóba kerülhet a fenti ügynökmúlt kapcsán”. Varga szerint egyértelműen kiderült, hogy a vádlottak róla állítják tényként és híresztelik, miszerint „Budai” fedőnéven ügynök és besúgó volt.

A Kecskeméti Járásbíróság első fokon bűnösnek találta Királyékat, és egy év próbára bocsátásra ítélte őket. A Kecskeméti Törvényszék tavaly viszont felmentette a vádlottakat, mégpedig bűncselekmény hiánya miatt. Az akkori indoklás szerint a kérdés formájában feltett, közügyet érintő kijelentés nem tényállításnak, hanem a helyi önkormányzati választásokat megelőző kampányidőszakban elhangzott politikai véleménynek tekinthető. Ez ellen az ítélet ellen fellebbezett Varga László, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

forrás: BAON.hu

 

Kommentek

h i r d e t é s