h i r d e t é s

Csepelen nincs annál nagyobb sértés, mint ha valakit Németh Szilárd rokonának neveznek

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

Csepelen nincs annál nagyobb sértés, mint ha valakit Németh Szilárd rokonának neveznek

2017. december 22. - 11:21

Most már hivatalos. - írja a b1.blog.hu.

Forrás: b1.blog.hu

Borbély Lénárd, Csepel polgármestere közleményben válaszolt a vádakra, miszerint gyanús, hogy minden kerületi köztéri szobor elkészítésével ugyanazt az alkotót bízzák meg. Méltatta Sárosi Tibor szobrász munkásságát, és egyben kijelentette: jogi lépéseket tesz, mert a baloldali média rokoni kapcsolatba hozta a művészt Németh Szilárddal.

Csepelen nagyon ritkán történik valami említésre méltó. Időnként elromlik ez-az, például a mentőállomás fűtése télen, és

Németh Szilárd átlagosan hetente felavat valamit.

De ez mind a napi rutin része. Nem csoda hát, hogy a polgármester, aki egyben saját sajtóosztályának vezetője is, komoly erőfeszítéseket tesz, hogy valahogy szem előtt maradhasson. Így, amikor szárnyra kapott a feltételezés, hogy Sárosi Tibor, Csepel udvari szobrásza azért kap annyi megrendelést, mert rokoni kapcsolatban áll Németh Szilárddal, a kerület vezetése teljes izgalomba jött: végre egy remek alkalom, hogy a világ halljon Csepelről, és egyben bizonyosságot is kapjon, hogy a XXI. kerület mennyire hűen szolgálja kenyéradó gazdáját, az ország vezetőjét.

Borbély Lénárd polgármester legott közleményt bocsájtott ki Hazugságot állított a balliberális média címmel, amely megjelent Csepel hivatalos honlapján és saját Facebook-oldalán is.

Borbély egyébként is kedveli ezt a műfajt, a néptájékoztatás fontos eszközének tartja, gyakran él is vele. Minden ilyen apró gyöngyszemben igyekszik kontrasztba állítani saját nagyszerű tetteit a Láthatatlan Ellenség ármányaival.Mivel Csepelen valóban nem sok minden történik,

nincs az a migráncs, aki ott vágyna letelepedni,

és Soros György sem látogatja a szigetet még álruhában sem,  ezért a helyi ellenség a kerület előző vezetése, akik már évek óta nincsenek hatalmon, de ártó szellemük továbbra is itt lebeg a Duna felett. Ők a “csepeli szocialisták”, akiket sosem neveznek nevükön, de nincs olyan polgármesteri nyilatkozat, ahol ne kerülne említésre az általuk okozott pusztítás.

Egy pályázati győzelemről szóló örömhír például így hangzik a csepeli vezetés sajtósainak megfogalmazásában:

Csepel a Fővárosi Közgyűlés TÉR_KÖZ pályázatán 500 millió forintot nyert a szocialisták idején elherdált napközis tábor rendbetételére.

A most kibocsájtott közlemény is leszögezi, hogy Sárosi Tibor egyik remekművét annak idején a gonosz csepeli szocialisták nem engedték méltó helyen felállítani. Emellett finom humorral emlékezik meg a “balliberális média” tollnokainak szakmai alkalmatlanságáról, kiemelve, hogy Sárosi családi kapcsolataiban mennyire tájékozatlanok.

A közleménnyel persze nem ez a baj. Hanem, hogy mindezekkel igyekszik elterelni a figyelmet arról, hogy az emlegetett szobrászművésszel nem az a legnagyobb probléma, hogy kinek a kicsodája, hanem az alábbi apróságok.

A. Valahogy folyton ő nyeri el a lehetőséget, hogy köztéri szobrot alkosson a kerületben.

Biztosan nincs más szobrász az egész szigeten. Vagy ha van is, dilettáns, semmi művészi érzéke, és képtelen egy szép keresztet összehozni. Esetleg szocialista. 

B. Kissé monotematikus.

A kerületben található főbb alkotásai egy Trianon-emlékmű, egy Wass Albert-szobor és az alig két hete felállított lakótelepi kőkereszt. Csepelen mostanában ugyan nem történik semmi, de ez nem jelenti azt, hogy soha nem is történt. A kerületet valóban érintő történelmi eseményeknek azonban a nyilvános emlékezés szinte semmilyen teret nem ad. Ha valóban Sárosi Tibor az egyetlen, aki szobrot készít a környéken, akkor is lehetne tőle rendelni más témában is.

C. Nem kifejezetten anyagáron dolgozik.

Az advent első napjaiban felállított és rögtön fel is szentelt kőkereszt 4,2 millió forintjába került a csepeli polgároknak, és nemrég arról is értesülhettek, hogy hamarosan Regős Bendegúznak is szobra lesz a kerületben. 16 millóért.

A hülyének is megéri.
Mindenesetre, ahogy a  közlemény fogalmaz Sárosi Tibor és Németh Szilárd rokoni kapcsolatának feltételezéséről: “Az önkormányzat jó hírnevének megsértése miatt megtette a szükséges jogi lépéseket”.

Arról ugyan nem lehet pontosan tudni, milyen jogi lépések és jóvátételi módok számítanak alkalomhoz illőnek olyankor, ha valakiről azt állítják, hogy a rokona valaki másnak, pedig nem az. Nyilvános bocsánatkérés? Helyreigazító sajtóközlemény?

Elnézést, hogy azzal sértettük meg a Művész Urat, hogy rokoni kapcsolatba hoztuk Németh Szilárddal, beismerjük, hogy ez bántó.

Na jó, tényleg, belátjuk. Ennél nagyobb sértés nemigen létezik.

b1.blog.hu