fbpx Csökken ugyan a munkanélküliség, de még magasabb, mint a válság előtt | CIVILHETES

h i r d e t é s

Csökken ugyan a munkanélküliség, de még magasabb, mint a válság előtt

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Csökken ugyan a munkanélküliség, de még magasabb, mint a válság előtt

2022. január 06. - 09:36

 

A látszólagos ellentmondás megoldása a statisztikai besorolásban rejlik.

A kép illusztráció! - Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Álláskeresők Mind a foglalkoztatottak, mint a munkanélküliek száma 10 ezer fővel csökkent tavaly novemberben az előző hónaphoz képest – derül ki a KSH friss munkaerőpiaci statisztikáiból. A látszólagos ellentmondás megoldása a statisztikai besorolásban rejlik. A vizsgált 15-74 éves népesség ugyanis egyrészt majdnem 4 ezer fővel megfogyatkozott, eközben pedig a gazdaságilag nem aktívak száma több, mint 16 ezer fővel nőtt. A KSH ez utóbbi körbe sorolja a nem dolgozó tanulókat, nyugdíjasokat, háztartásbelieket, és - ha nem kerestek munkát - az idénymunkásokat az idényen kívül. Ide kerülnek a statisztikában továbbá azok az úgynevezett passzív munkanélküliek is, akik szeretnének ugyan dolgozni, de kedvezőtlennek ítélve esélyeiket, nem keresnek aktívan munkát.

A járványügyi korlátozások idején emiatt meglehetősen torzított is a munkanélküliség aktuális helyzetét illetően a KSH adatsora, hiszen a lezárások miatt rengetegen maradtak úgy állás nélkül, hogy nem is tudtak munkát keresni. A KSH most is kevesebb – 179 200 – munkanélkülit talált felmérésében, mint a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ), amelynél novemberben 242 ezer álláskereső szerepelt a nyilvántartásban (decemberre számuk 239 ezerre csökkent). A különbség az, hogy a KSH az úgynevezett munkaerő-felmérés során negyedévente megkérdezett 38 ezer háztartás válaszai alapján végez havi modellbecslést, az NSZF adatsora viszont a munkaügyi hivataloknál ténylegesen bejelentkezett álláskeresőket mutatja.

A munkaerőpiaci adatok ezzel együtt is közelítenek a teljes foglalkoztatottsághoz, és a novemberre számolt 4,678 millió foglalkoztatott 45 ezer fővel jelent többet az egy évvel korábbi, és 15 ezer fővel a 2019 novemberi, koronavírus előtti adatokhoz képest. A munkanélküliség ugyanakkor még a KSH statisztikái szerint sem csökkent a válság előtti szintre: 2020 novemberéhez képest ugyan 10 ezerrel kevesebb, 2019 novemberéhez képest viszont még 23 ezerrel több volt tavaly novemberben a munkanélküliek száma. (Népszava)


 

h i r d e t é s