h i r d e t é s

Csúnya drágulás jön nyárra a magyar boltokban - itt a magyarázat

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Csúnya drágulás jön nyárra a magyar boltokban - itt a magyarázat

2017. május 10. - 12:32

 

Átlagosan tíz százalékkal drágulhatnak idén a gyümölcsök a tavalyi árakhoz képest. - írja a napi.hu.

Forrás: napi.hu

Ezt a szamóca egekbe szökő árainál máris tapasztalhatják a vásárlók

- olvasható a Népszava körképében.

A drágulásnak azonban nem az áprilisi fagykár a legfőbb oka. Az előzetes becslések alapján 5-10 százalékos lehetett a kertészetek, ültetvények vesztesége, ami töredéke a tavalyi 30-40 százalékos fagykárnak.

Összességében a 80 ezer hektárnyi hazai gyümölcsös területből mintegy 15-20 ezer hektárt érintett a fagykár - tudta meg a lap.

A gyümölcságazatnak az volt a "szerencséje", hogy nedves hideg árasztotta el az országot. Ez ellen pedig lehet védekezni, például fagygyertyákkal.

Nyugat-Európában viszont sok gyümölcstermő területen a hazánkban tapasztaltnál sokkal veszélyesebb száraz fagy pusztított.

Emiatt jelentős terméskieséssel kell számolni, amely felhajtja az árakat.

Észak-Olaszországtól fölfelé a németországi, belga és holland gyümölcsösökig, főképpen a német cseresznye- és meggytermő régiókig a száraz hideg akár 50-70 százalékos pusztítást is végezhetett.

A magyar piac túl kicsi, nem képes befolyásolni az európai folyamatokat, így a nemzetközi trendek húzzák magukkal a magyarországi árakat is.

Áremelés eredményez például, hogy kevesebb lesz az import, illetve a magyar termés egy részét elszívja Nyugat-Európa. Nagy kérdés, hogy a spanyol, a dél-olaszországi termelők mennyire képesek majd pótolni a kieső termést.

napi.hu


 

h i r d e t é s