fbpx Decembertől megugranak a törlesztőrészletek | CIVILHETES

h i r d e t é s

Decembertől megugranak a törlesztőrészletek

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Decembertől megugranak a törlesztőrészletek

2021. november 24. - 08:30

 

A lakáshitelesek harmadának magasabb törlesztőrészletet kell fizetnie decemberben a bankközi kamatok emelkedése miatt. Egy tízmillió forintos hitelnél ez 5-10 ezer forint plusz havi kiadást is jelenthet. A szakember szerint legutóbb a 2008–2009-es válság idején volt ilyen rossz az irány.

Az elmúlt hónapokban sokéves csúcsra emelkedett az infláció Magyarországon, a Magyar Nemzeti Bank ezért tavasz óta folyamatosan emeli az alapkamatot, ezt pedig lekövetik a bankközi kamatok is. A hiteleseket a bubor, vagyis a budapesti bankközi kamatláb érinti leginkább, hiszen ehhez kötik a változó kamatozású hitelek kamatát – emelte ki az Infostart érdeklődésére Palkó István, a Portfolio elemzője.

"Leginkább a lakáshitelesek vannak ennek kitéve, hiszen a többi hitel esetében a fix kamatozás már viszonylag elterjedt, míg a lakáshitelek esetében a hitelek mintegy egyharmada változó kamatozású. Így aztán a lakáshitelek mintegy egyharmada esetében közvetlenül a bubor emelkedése jelentősen emeli nem csak a hitel kamatát, hanem a törlesztőrészletét is."

A decemberi törlesztőrészleteket az e hét pénteki kamatszint határozza majd meg – tette hozzá az elemző.

"Ha valakinek háromhavi kamatperiódusú hitele van, akkor az 1,61 százalékról 2,78 százalékra emelkedik."

A hathavi bubor 0,99 százalékról 3,04 százalékra, a 12 havi bubor pedig 1,1 százalékról 3,3 százalékra."

Egy 10 millió forintos, változó kamatozású lakáshitel esetében, ha a fordulónap decemberre esik, akkor legalább 5 ezer forinttal nőhet a törlesztés. Ha azonban hosszú futamidejű hitelről van szó, a decemberi emelkedés a 10 ezer forintot is meghaladhatja.

Palkó István szerint hasonlóra csaknem 15 éve nem volt példa.

"Valamikor az előző válság idején, 2008-2009-ben változtak meg ilyen mértékben és ilyen rossz irányban a törlesztőrészletek, ugyanakkor elsősorban akkor még nem a kamatkockázat volt az elsődleges, hanem a devizahitel-kockázat. Ez 2014-2015-ben eltűnt, ugyanis akkor forintosították a devizahiteleket, viszont akik akkor devizahitellel rendelkeztek, és azóta nem váltották át a hitelüket vagy nem választottak új kamatperiódust, az ő hitelük 3 havi kamatperiódussal rendelkezik, sajnos ők vannak leginkább kitéve a kamatkörnyezet-változásnak, nekik nagyon gyorsan átárazódik a hitelük."

A hitelmoratóriumosok esetében a korábbi kamatváltozások miatt a törlesztőrészlet nem, csak a futamidő nőhetett, az elemző szerint azonban a mostani helyzetben a 2020 év eleji állapothoz képest mégis magasabb törlesztőrészlettel szembesülhetnek. Időközben ugyanis a bank vélhetően érvényesítette a szerződés szerinti kamatváltozást. Különösen azok vannak ennek kitéve, akik 3, 6 vagy 12 havi kamatperiódusú hitellel rendelkeznek. (Infostart)


 

Kommentek

h i r d e t é s