h i r d e t é s

Demeter Szilárd nem tudja, hogy hány szimfonikus zenekar van Magyarországon, de azért megszüntetne együtteseket

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Demeter Szilárd nem tudja, hogy hány szimfonikus zenekar van Magyarországon, de azért megszüntetne együtteseket

2022. augusztus 07. - 06:34

A Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója nem biztos abban, hogy szükség van ennyi kulturális intézményre. 

Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója - Fotó: Merész Márton / Forrás: Népszava

Demeter Szilárd az Indexnek adott interjúban ejtette el, hogy szerinte rengeteg a párhuzamos struktúra, racionális szervezéssel felére csökkenthetőek lehetnének a költségek.

„Tucatnyi komolyzenei együttest tartunk el közvetlenül vagy közvetett módon állami forrásból. Rengeteg pénzbe kerülnek. (...) Állítólag amikor összehívták a karmestereket, és megkérdezték, hogy ha egyszerre kellene színpadra állítani az összes zenészt, hány együttest állíthatnának össze, azt mondták, hogy négy teljes zenekart.

Ha van tizenkét komolyzenei együttes, amiből egyszerre, egy időben négyet lehetne színpadra állítani, akkor miért ne lehetne összesen négy államilag finanszírozott együttes,

ahol minden zenész akkora fizetést kap, hogy ne kelljen öt-hat helyről összekaparnia a pénzét” – mondta példaként.

A Magyar Szimfonikus Zenekarok Szövetségének egyébként 16 tagja van, de ennél több hivatásos szimfonikus együttes van Magyarországon.

A komolyzenei játszóhelyek száma csak a fővárosban több négynél.

Az interjúban a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója arról is beszélt, hogy a kata adózási forma változásai a teljes kreatívipart érintik, ezért szakmai szervezetekkel egyeztetve kreatívipari adózást javasolt a döntéshozóknak. Az interjúból az is kiderül: az Országos Széchényi Könyvtár költöztetése – amelyet három évig miniszteri biztosként készített elő – sehol sem tart. (Népszava)


Kommentelne? Kattintson ide!