h i r d e t é s

Deutsch Tamás fel van háborodva, a KDNP folytatja munkáját az Európai Néppártban

Olvasási idő
7perc
Eddig olvastam
a- a+

Deutsch Tamás fel van háborodva, a KDNP folytatja munkáját az Európai Néppártban

2021. március 03. - 16:52

Deutsch szerint elfogadhatatlan, hogy az EPP a járvány közepette "kiszorítósdival" foglalkozik, Hidvéghi Balázs szerint a Néppárt balra tolódik, a KDNP egyetlen Ep-képviselője marad az EPP-ben

Deutsch Tamás - Fotó: Benoit Bourgeois – Európai Parlament

A Fidesz elfogadhatatlannak tartja, hogy az Európai Néppárt(EPP) frakciójának nagy többsége a koronavírus-járvány közepette is "kiszorítósdival" foglalkozik, ezért a párt tizenkét EP-képviselője szerdán kilépett a képviselőcsoportból és függetlenként folytatja munkáját - mondta Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője szerdán a közmédiának. Hozzátette: meg fogják találni a leghatékonyabb politikai együttműködéseket annak érdekében, hogy a magyar nemzeti érdekeket eredményesen tudják képviselni ez európai döntéshozatalban.

Deutsch Tamás úgy értékelt: a Manfred Weber vezette európai néppárti frakció nagy többsége az új koronavírus-járvány harmadik hullámának kellős közepén is azzal van elfoglalva, hogy frakción, párton belüli "kizárósdit, felfüggesztősdit játsszon" ahelyett, hogy a járvánnyal szembeni védekezésre fordítaná az energiáit.

Hozzátette: a Fidesz Magyarországon kormányzó pártként mindennap, minden energiájával azon dolgozik, hogy emberéleteket mentsen meg. Deutsch Tamás szerint ebben a helyzetben "egyszerűen szánalmas, szomorú és infantilis eljárás párton belüli torzsalkodásokra fecsérelni az időt" ahelyett, hogy az Európai Parlament is mindent megtenne a járvánnyal szembeni védekezés érdekében.

Közölte: ezért arra döntésre jutottak, hogy mivel az EPP-frakció nagy többsége a járvány harmadik hullámának közepette is "kiszorítósdival foglalkozik" ahelyett, hogy a járvány elleni védekezésre fordítaná az energiát, a Fidesz ebben az "elfogadhatatlan politikai manőversorozatban" nem kíván részt venni.
Jelezte: a Fidesz tizenkét európai parlamenti képviselője levélben közölte Manfred Weber frakcióvezetővel, hogy a szerdai nappal kilépnek a képviselőcsoportból.

Deutsch Tamás elfogadhatatlannak nevezte azt is, hogy a párton belüli "kiszorítósdi jegyében" a 12 fideszes EP-képviselő képviselői jogait akarják korlátozni. Hangsúlyozta: az EP-képviselők nem pártfrakcióktól, páneurópai pártjuk elnökségétől vagy saját politikai pártjuk vezetőségétól kapják mandátumukat, hanem a rájuk szavazó választópolgároktól származik a legitimációjuk.

"Őket képviseljük a döntéshozatalban, így ha valaki korlátozni akarja a képviselői jogunkat, akkor az a ránk szavazó polgárokból másodrangú európai polgárt csinál" - szögezte le a fideszes politikus, elfogadhatatlannak nevezve, hogy a fideszes EP-képviselőket támogató majd kétmillió magyar polgárból másodrangú európai polgárt faragjanak.

Deutsch Tamás kijelentette: ezt sohasem fogják elfogadni, továbbra is kiállnak a magyar polgárok mellett, és kilépve a EPP-frakcióból, független, frakcióhoz nem tartozó EP-képviselőként teljes jogkörben végzik majd munkájukat, és képviselik a magyar nemzeti érdekeket az Európai Parlamentben.

Arra a kérdésre, hogy a pártcsaládból is távozik-e a Fidesz, Deutsch Tamás azt mondta: a Fidesz tagja a pártcsaládnak, ugyanakkor 2019 márciusa óta - az akkori pártvezetéssel közös döntés alapján - felfüggesztett helyzetben vannak.

"Ez a szituáció, ahogy pestiesen szokták mondani, beállt mint a hal szeme: jottányit sem mozdul semmilyen irányba" - jellemezte a helyzetet. Úgy vélte: az elmúlt hetek, hónapok történései sok bizodalommal nem töltik el, hogy valami kedvező végkicsengése lesz a Fidesz párton belüli történetének.

A jövőt firtató kérdéssel kapcsolatban a Fidesz EP-képviselője kijelentette: meg fogják találni a leghatékonyabb politikai együttműködéseket annak érdekében, hogy a magyar nemzeti érdekeket eredményesen tudják képviselni az európai döntéshozatalban. De - tette hozzá - a "hogyan továbbra" nem ma vagy holnap kell választ találni.

Úgy fogalmazott: idáig mindig azt kérdezték a Fidesztől, hogy az A forgatókönyv, vagyis a néppárton belüli politizálás mellett van-e B vagy C forgatókönyvük, a Fidesz pedig mindig azt mondta, hogy nem, csak A forgatókönyv van.

Ma az A forgatókönyv elhullott, ugyanakkor biztos, hogy kellő időben lesz új, ennek meghatározása azonban nem ezeknek napoknak a kérdése - mondta.

Arra a kérdésre, hogy ehhez a forgatókönyvhöz csatlakozhat-e olyan párt, amely most még része az EPP-frakciónak, Deutsch Tamás kifejtette: bizonyos értelemben a távozásról szóló döntés egyik legnehezebb részeleme az volt, hogy a Fidesznek jónéhány szövetségese, támogatója volt a néppárton belül. Ők most magukra maradtak - jegyezte meg.

Hangsúlyozta: évek óta, amióta ez a "hacacáré" - nem a Fidesz jószántából - tart a néppárton belül, a Fidesz azt mondta, hogy ha a dolog vége "kenyértörés" lesz, akkor az rossz lesz a néppártnak, és kedvezőtlen lesz a Fidesznek, de sokkal rosszabb lesz a néppártnak, mint amilyen következménye a Fideszre nézve lesz. Most ez bekövetkezett, és mindenki láthatja, a néppárt sokkal rosszabbul járt, mint amilyen sors vár a Fideszre a néppárton kívül az Európai Parlamentben - jegyezte meg.

Arra a kérdésre, hogy a Fidesz visszamehet-e a néppárti frakcióba a későbbiekben, Deutsch Tamás úgy reagált: "soha nem mondd, hogy soha."

Az Európai Néppárt (EPP) balra tolódik, folyamatosan veszíti el karakterét

A Fidesz véleménye szerint ideje lenne, hogy a pártcsoport visszatérjen a Nemzetek Európája koncepcióhoz, és elfogadja: a hagyományos kereszténydemokrata értékeknek helye van az európai politikában - jelentette ki Hidvéghi Balázs fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő Brüsszelben szerdán.

Hidvéghi Balázs magyar újságíróknak nyilatkozva elképesztőnek nevezte, hogy a koronavírus-járvány közepette a járvány leküzdésében való tevékeny szerepvállalás helyett az EPP EP-frakciója alapszabálya módosításával van elfoglalva.

Kiemelte, a pártcsoporton belül egyre több szavazás és döntési helyzet esetében "nehéz megkülönböztetni" az Európai Néppárt álláspontját a szocialista, vagy a liberális EP-frakciók álláspontjától. Nem bátor, nem határozott az EPP vezetése. Sodródik az eseményekkel. Fontos jelzés kellene, hogy legyen a pártcsoport vezetése számára, hogy az EPP folyamatosan gyengült az elmúlt években - jelentette ki.

Szavai szerint a Fidesz EP-képviselői számára elfogadhatatlan, hogy megváltoztatva a működési szabályzatot a frakció képes legyen "elnémítani" a magyar képviselőcsoportot. A fideszes képviselők ezért döntöttek úgy, hogy kilépnek az Európai Parlament néppárti frakciójából - emelte ki a képviselő.

"Elfogadhatatlan, hogy az EPP-frakció korlátozni kívánja bizonyos tagjainak jogait és lehetőségeit. Elfogadhatatlan, hogy meg kívánnak fosztani a jogosítványaink egy részétől csak azért, mert nem mindenben értünk egyet" - fogalmazott.

A képviselő fontosnak nevezte a pártcsoport értékrendje körüli, jó ideje folytatott vitát, azonban - mint közölte - az EPP EP-frakciója "gyáván megfutamodott" a vita elől.

Kijelentette: a Fidesz EP-képviselőinek a magyar emberek képviselete a fontos. A képviselőcsoport ezért megkezdett európai parlamenti munkájához olyan megoldást fog találni, amely a legjobban biztosítja, hogy a magyar érdeket, a magyar emberek véleményét képviselni tudja. A Fidesz EP-képviselői továbbra is ki fognak állni azokért az értékekért, amelyek sikeressé tehetik Európát, amelyek sikeressé teszik Magyarországot is - tette hozzá Hidvéghi Balázs.

Az Európai Néppárt európai parlamenti csoportja szerdán szavazta meg a frakció alapszabályát módosító tervezetet. A módosítás többek között lehetővé teszi az egyéni tagság megszüntetése mellett egy egész csoport tagságának felfüggesztését, illetve kollektív megszüntetését is kellő indokok alapján, a pártcsalád alapszabályának legsúlyosabb megsértése esetén.

A KDNP folytatja munkáját az Európai Néppártban

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) folytatja az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti (EP) frakciójában megkezdett munkáját - közölte Hölvényi György, a KDNP EP-képviselője Brüsszelben az MTI-nek nyilatkozva szerdán.

Hölvényi György azt követően nyilatkozott, hogy az EPP EP-frakciója szerdán elfogadott alapszabály-módosítása után a Fidesz frakció közölte: 12 EP-képviselője kilép az Európai Néppárt európai parlamenti képviselőcsoportjából.

A magyar kereszténydemokrata képviselő elmondta, a KDNP Antall József korábbi miniszterelnök és Helmut Kohl korábbi német kancellár hívására még az 1990-es évek elején csatlakozott az Európai Néppárt pártcsalád elődjéhez, a Kereszténydemokraták Európai Szövetségéhez (EUCD), tagsága azóta folyamatos. Kiemelte: az alapszabály-módosítás - ellentétben a Fidesszel - a KDNP számára nem teremt jogi helyzetet, közvetlen kényszerítő erő hiányában nem vesz el megszerzett tisztséget.

Hölvényi György feladatának nevezte, hogy a lehetőségekhez képest tovább erősítse a vallásszabadságért, az üldözött keresztényekért, a vallások közötti párbeszéd előmozdításáért, valamint az európai fejlesztéspolitikáért megkezdett európai parlamenti munkáját.

Az Európai Néppárt európai parlamenti csoportja szerdán szavazta meg a frakció alapszabályának módosítását, amely többek között lehetővé teszi az egyéni tagság megszüntetése mellett egy egész csoport tagságának felfüggesztését, illetve kollektív megszüntetését is kellő indokok alapján, a pártcsalád alapszabályának legsúlyosabb megsértése esetén.

A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja a döntést követően azt közölte, 12 képviselője kilép az Európai Néppárt európai parlamenti frakciójából. (MTI)


Kommentelne? Kattintson ide!