h i r d e t é s

Deutsch Tamás szerint a brüsszeli bírálatok súrolják a rasszizmus határát

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam

Deutsch Tamás szerint a brüsszeli bírálatok súrolják a rasszizmus határát

2020. június 16. - 06:13

 

Magyarországgal szemben is előítéletes, a rasszizmus határát súroló kampány zajlik Brüsszelben.

Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő - Fotó: Fidesz.hu

Az uniós gazdaságélénkítő-csomag mostani tervezete szerinte igazságtalanul bünteti Magyarországot, ezért a kormány határozott és kemény fellépésre készül.

"A magyarországi vészhelyzeti törvény jogszabály az európai viták kereszttüzébe került. Nyilván kiderült az elmúlt két hónapban hogy Magyarországból nem lett diktatúra. Viszont az is kiderült, hogy azért válthatott ki ennyi vitát ez a jogszabálytervezet, mert az Orbán kormánnyal szemben Európában az elmúlt tíz évben nagyon megcsappant a bizalom. Mit gondol mi a tanulsága ennek a vitának?" - tette fel a kérdést az Euronews riportere Deutch Tamás, fideszes EP-képviselőnek.

"Nem a bizalom csappant meg hanem elfogadhatóvá vált Európában, hogy egy országgal egy országban élő polgárokkal, egy nemzettel vagy éppenséggel egy kormánnyal, vagy egy politikai családdal szemben durván előítéletesen lehet viselkedni. Amikor az első kérdésében Ön a rasszizmus elleni fellépésről beszélt, akkor azt tudom mondani hogy a rasszizmust súroló az a gyakorlat, ami Európa-szerte a mainstream politikai szereplők az őket támogató megmondóemberek és az ő gondolataikat szajkózó sajtónyilvánosságban bevetté vált. A lehető legdurvább előítéletek mentén kollektív bűnösséget hirdetve egyes országokat kormányokat nemzeteket immár gondolatbűnökkel megvádolva lehet fellépni. Nem a bizalomról van szó, hanem a Magyarországot is érintő, a rasszizmus határát súroló gondolkodásmódról van szó."

Ez a magyarázat. Nem a bizalomról van szó, hanem a Magyarországot is érintő, a rasszizmus határát súroló gondolkodásmódról van szó. Pedig az európai értékek között szerepel az, hogy nem lehet előítéletesen viselkedni, nem lehet kollektív bűnösséget kiáltani és nem lehet egyes nemzeteket ab ovo bűnösnek kikiáltva megfogalmazni a politikai nézeteiket. Vera Jourová az Európai Bizottság alelnöke azon kevesek közé tartozott, aki elolvasta ezt a törvényt és képes volt tárgyilagosan nyilatkozni. Ő azt mondta hogy jogilag semmilyen tekintetben nem ellentétes az európai értékekkel és az európai jogi normákkal ez a jogszabály. Eközben azok, akik a rasszizmust súroló politikai előítéletesség jegyében nyilatkoztak Magyarországról, a Fideszről, a magyar miniszterelnökről, azok pedig azon versenyeztek egymással, hogyan lehet a valóságtól egyre távolabbi, egyre hajmeresztőbb megnyilatkozásokat megfogalmazni. A tények azonban cáfolták a durva fake news-ra épülő megnyilatkozásokat.

Magyarország egy normálisan és tisztességesen működő európai demokrácia

Magyarország egy normálisan és tisztességesen működő európai demokrácia és Magyarországon jóval rövidebb ideig lesz majd érvényben rendkívüli jogrend mint más országokban.

A következő uniós költségvetésben és az újjáépítési alapban Magyarországnak jogállamisági feltételeknek kell megfelelnie. A Visegrádi országok morális okokra hivatkozva bírálták ezt az újjáépítési alapot. Min kellene változtatni ahhoz hogy a magyar kormány megszavazza ezt a tervet?
Az első dolog, ami a 750 milliárdos újjáépítési csomagot illeti: nem lehet egy olyan helyzetet kialakítani, hogy az koronavírusjárvány kezdetéig, vagyis a járvány okozta gazdasági nehézségek beköszöntéig a saját erejükből jobb gazdasági teljesítményt nyújtó, sikeresebb gazdaságpolitikát folytató országok jutalmul kapják azt, hogy kevesebb pénzt kapnak ebből a csomagból, mint azok akik sikertelenek vagy sikertelenebbek voltak. Az ő tevékenységüket azzal ismeri el ez a csomag, hogy ők több pénzt kapnak. Ez egy igazságtalan megközelítés. A miniszterelnök azt a példát hozta a múlt héten a V4-es országok miniszterelnökeinek sajtótájékoztatóján, hogy a hasonló területű és népességszámú Portugália és Magyarország közül Portugália 30 százalékkal több forrást kapna ebből az alapból. Óriási igazságtalanságot jelent, hogy a fejletlenebb szegényebb országok pénzéből finanszírozzák a jobb helyzetben lévő, gazdagabb, tehetősebb európai országok problémamegoldását. A V4-ek álláspontja közös, a magyar fellépés pedig határozott és kemény lesz a magyar érdekek képviselete végett.

A magyar fellépés határozott és kemény lesz a magyar érdekek képviselete végett

Az egyébként egy elfogadható elv, hogy a tagállamok hosszú távra eladósodjanak azért, hogy most Olaszországot és Spanyolországot egy nagy pénzügyi injekcióval kihúzzuk a válságból? Ez a fajta szolidaritási mechanizmus elfogadható Magyarországnak?
Ahogy ez a V4-ek tanácskozása után mind a négy miniszterelnök nyilatkozatából kiderült, ezek az országok más állásponton lettek volna, más logika mentén fogalmaztak volna meg egy ambiciózus gazdaságélénkítő csomagot. De láthatóan akkora nagy a baj, hogy kell hogy működjön a szolidaritás. Bár más logikát követtek volna a V4 országai, de készek elfogadni egy példa nélküli megoldást. Az Európai Unió alapszerződése egyébként nem engedi az eladósodottságot. De az unió most mégis egy jogi csűrés-csavarás keretében arra készül, hogy formálisan megfeleljen ennek a szabálynak. De valójában ténylegesen egy eladósodottság jön létre. A 750 milliárd eurót a piacról akarja felvenni az Európai Bizottság az unió nevében, ezt 2028-tól számítva 30 év alatt vissza kell fizetni. Mi ez ha nem eladósodottság? Ez egy nagy teher, egy nagy közös teher. Ezért is kell igazságosnak lenni. (Euronews)


 

h i r d e t é s