h i r d e t é s

Eddig 1700 gazda jelentette be a fagykárokat, több mint 9000 hektáron

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Eddig 1700 gazda jelentette be a fagykárokat, több mint 9000 hektáron

2016. május 03. - 08:24
0 komment

 

A helyettes államtitkár szerint ez a szám nőni fog - írja az MTI.

Elfagyott gyümölcsös - Forrás: tankonyvtar.hu

Hétfőig 1700 gazdálkodó jelentette be tavaszi fagykárát, összesen mintegy 9200 hektárnyi területen, de ez a szám valószínűleg nőni fog még - mondta a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára az M1-en hétfőn.

Feldman Zsolt emlékeztetett: a gazdáknak 15 napjuk van a fagykár jelzésére. A rövid határidőt azzal indokolta a helyettes államtitkár, hogy ne lehessen fagykárra hivatkozva egy későbbi gazdálkodási hibából fakadó rossz termést kompenzálni közpénzből.

A kárenyhítési alap 24 milliárd forintos keretéből kaphatnak forrásokat tavaszi fagykáraik miatt a gazdák. A támogatást a gazdasági év lezárása után kapják majd, amelynek feltétele - az uniós szabály értelmében -, hogy a veszteség eléri-e a 30 százalékot. Feldman Zsolt hangsúlyozta, hogy érdemes minden kárt bejelenteni, mert a károk összeadódnak.

A helyettes államtitkár nem gondolja, hogy a magyar gyümölcsültetvények fele odaveszett volna. Van, ahol súlyosan károsodtak a területek, azonban az idei áprilisi fagy mozaikszerű volt, különböző mértékű kárt okozva a Kunsági borvidéktől a Nyírségig - ismertette. (MTI / privatbankar.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s