h i r d e t é s

Eddig tartott a népírtás? – Erdogan belemegy a tűzszünetbe

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Eddig tartott a népírtás? – Erdogan belemegy a tűzszünetbe

2019. október 18. - 07:53

 

Észak-Szíriával kapcsolatos tűzszüneti megállapodásba egyezett bele Recep Tayyip Erdogan török elnök – jelentette be Mike Pence amerikai alelnök csütörtökön Ankarában. - írja a propeller.hu.

Forrás: maszol.ro

Erdogan török elnök egy nappal korábban arról beszélt: Törökország az amerikai elnök figyelmeztetése ellenére sem fog soha tűzszünetet kötni Északkelet-Szíriában, ahol a török hadsereg a múlt héten hadműveletet indított Washington szoros helyi szövetségese, az Ankara által terrorszervezetnek tartott Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia ellen.

Mike Pence amerikai alelnök és Mike Pompeo amerikai külügyminiszter szerdán Törökországba utazott hivatalos látogatásra, abban a reményben, hogy sikerül tűzszünetet kieszközölniük a török és kurd erők között Északkelet-Szíriában. Pence csütörtökön Erdogannal is találkozott, a mostani bejelentés ennek az egyeztetésnek az eredménye.

A török katonai beavatkozás azután kezdődött, hogy kivonult a térségből az amerikai hadsereg, amely kiképezte és modern fegyverekkel látta el az YPG-t az Iszlám Állam elleni harcban. Donald Trump amerikai elnök ezután levelet írt Erdogannak, és azt kérte tőle: "ne legyen ostoba".

Az amerikai elnök azt üzente a töröknek, hogy a kurdok vezette Szíriai Demokratikus Erők (SDF) parancsnoka, Mazlúm Abdi hajlandó vele tárgyalni, és bizonyos engedményeket tenni. Trump csatolta üzenetéhez annak a levélnek a másolatát, amelyet Abdi írt neki. "A történelem kedvező képet alakít ki önről, ha helyes és humánus módon cselekszik. Örökké gonosznak fog tekinteni, ha nem történnek jó dolgok. Ne legyen kemény fiú! Ne legyen ostoba!" – írta Trump.

propeller.hu


 

h i r d e t é s