h i r d e t é s

Édesvizet találtak az Atlanti-óceán alatt 

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Édesvizet találtak az Atlanti-óceán alatt 

2019. június 27. - 16:29

 

Óriási édesvizet tartalmazó víztározót találtak az Atlanti-óceán alatt. Elég víz van benne ahhoz, hogy 1 milliárd olimpiai méretű úszómedencét megtöltsön.

Forrás: Woods Hole Oceanographic Institution

Az édesvizet tartalmazó tározó a New Jersey-től Massachusettsig tartó partvonal alatt helyezkedik el.
A víztározó legalább 2 800 köbkilométer folyadékot tartalmaz. Ez a legnagyobb ismert tengeralatti, édesvizet tartalmazó víztározó a Földön. A víztározó az óceánszint alatti 600 méteres mélységben fekszik, és a parttól 75 mérföldre húzódik.

A felfedezést a Columbia Egyetem és a Woods Hole Oceanographic Intézet kutatói tették. Eredményeiket a Scientific Reports folyóiratban publikálták.

A világon még rengeteg ilyen tározó vár felfedezésre. Ez pedig hatalmas természeti erőforrást képviselhet. Az 1970-es évektől többször is találtak a régióban édesvizet, de korábban nem voltak tisztában azzal, hogy ezek mennyi édesvizet tartalmazhatnak- írja a CNN.

Az édesvíz rosszabbul vezeti az elektromágneses hullámokat, mint a sós, így tudott az édesvíz elkülönülni a sóstól.

Kérdés, hogy hogyan kerülhetett a tározóba az édesvíz. A kutatók szerint az édesvíz a víztartó rétegben még jég volt, amely az utolsó jégkorszak után megolvadt, de a sziklás üledék bezárta. A víztározót közben folyamatosan táplálják a szárazföldről eredő földalatti források.

A víztartó rétegben lévő édesvizet sómentesíteni fogják, mielőtt ivóvízként felhasználnák, mivel a víz enyhén sós, kis mértékben keveredett az óceán vizével.

atv.hu / CNN


 

h i r d e t é s