h i r d e t é s

Egy egyszerű trükk, melynek segítségével felelősből hőssé válhat Orbán Viktor

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Egy egyszerű trükk, melynek segítségével felelősből hőssé válhat Orbán Viktor

2020. november 15. - 09:37

 

Orbán Viktor annak köszönheti több mint 10 éve fennálló hatalmát, hogy átlátszó trükkjein a magyarok többsége a mai napig se lát át.

A kép illusztráció! - Forrás: 24.hu

Pedig kezd nagyon kiismerhető lenni a kormányfő, főleg mióta lépéshátrányba került a koronavírus elleni küzdelemben. Úgy tűnik, a Fidesz kommunikációs csapata még mindig képes úgy eladni a semmit, mintha az valami lenne, de ha ez véletlenül nem sikerülne, akkor is ott van még a kioktató stílus vagy, ha a helyzet úgy hozza, a parttalan ígérgetés.

Soha nem fogjuk azt hallani Orbán Viktortól, hogy valamit nem jó ítélt meg, vagy késlekedett megtenni szükségszerű lépéseket. A járvány megfékezésére tett korlátozó intézkedések elrendelésére is csak akkor adott utasítást, amikor az ellenzék már egy olyan követeléslistával akart előállni, amely lényegében azokat az intézkedéseket tartalmazta, melyeket mindenképpen be kellett vezetnie a kormánynak. Ahhoz tehát, hogy ne kerüljön véletlenül se egy platformra a politikai ellenfeleivel, Orbánnak be kellett előznie az ellenzéket.

Kár, hogy ilyen kiélezett helyzetben is a politikai preferenciák diktálják a tempót. Miután a miniszterelnök tanácsadói hetek óta kérlelték, hogy a maszkviselésen és a kötelező távolságtartáson kívül rendeljen el jóval hatékonyabb intézkedéseket, Orbán végül beadta a derekát. Az ügy tálalása azonban hamisítatlan fideszes átverés volt. Míg egyik nap azt mondta a kormányfő, 50 százalék, hogy az egészségügy kitart a nehéz helyzetben, a korlátozó intézkedések bejelentése után erre már 90 százalék esélyt adott.

A baj csak az, hogy ettől a magyar egészségügy még igen válságos helyzetbe kerülhet, és félő, hogy ha Orbán jóslata nem válik be, akkor a kudarcot egy másik trükkel fogja elfedni.

Ezt megfejelte még azzal, hogy amennyiben nem vezették volna be a szigorú rendelkezéseket, a magyar egészségügy beszakadt volna. Orbán tehát megint sajátos szempontból közelíti meg a kérdést: Ha ő nem lépett volna, a magyar egészségügy képtelen lett volna megbirkózni a hatalmas feladattal. Nem arról beszél természetesen, hogy a késlekedése miatt alakult ki ez az éles helyzet, azt meg nyilván nem is említi, hogy néhány napja is azt hangsúlyozta, mennyire felkészülten várja a magyar egészségügyi ellátórendszer a nehéz napokat.

Orbán tehát felelősből csodatevővé válik egyetlen apró trükknek köszönhetően. Már most azt harsogja, hogy ilyen rátermett kormány kell a nehéz időkben, az ellenzék meg azt se tudja, mi, merre, hány lépés. Kétségtelen, hogy kormányzása 10 éve alatt tökélyre fejlesztette a kommunikációs trükközést, amivel az ellenzék valóban nem tud mit kezdeni egyelőre. A baj csak az, hogy ettől a magyar egészségügy még igen válságos helyzetbe kerülhet, és félő, hogy ha Orbán jóslata nem válik be, akkor a kudarcot egy másik trükkel fogja elfedni.

Kezd nagyon úgy tűnni, hogy a kormány számára csak az a fontos a járványhelyzetben is, hogy megőrizze a népszerűségét, így eshet meg olyan, hogy a népszerűtlen korlátozó intézkedések meghozatalával heteket késik. A kommunikációs trükközéssel ugyanakkor elfedik az igazi hiányosságokat, a felelősséget és a védekezés veszélyes és fáradságos munkáját pedig az egészségügyi dolgozókra hagyják. Pedig egy olyan központosított struktúrában, mint a Nemzeti Együttműködés Rendszere, minden felülről hozott döntésnek nagyon komoly következménye van az alul lévők számára. Mert, ahogy egy dakota mondás tartja: "Az égeti meg magát, aki parázsba nyúlkál, és nem az, aki csak veregeti a vállát, hogy milyen bátor."

 

Szegedi Kattintós


 

Kommentek

h i r d e t é s