h i r d e t é s

Egy el sem készült székesegyház felavatásával ünnepelték Erdély és Románia egyesülésének centenáriumát

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Egy el sem készült székesegyház felavatásával ünnepelték Erdély és Románia egyesülésének centenáriumát

2018. november 27. - 08:00

 

El ugyan nem készült az Erdély és Románia egyesülését kimondó, 1918. december 1-i Gyulafehérvári román nagygyűlés centenáriumára, de azért vasárnap ünnepélyes keretek között felszentelték az ország legnagyobb ortodox templomát, a Nemzet Megváltása székesegyházat. - írja a 444.hu.

 

2018 október 4-én még bőszen dolgoztak a Nemzet Megváltása székesegyházon. A templomot november 25-én felszentelték, bár még mindig nem készült el. Forrás: 444.hu Fotó: DANIEL MIHAILESCU/AFP

A 120 méter magas, 70 méter széles, 120 méter hosszú, összesen 38 ezer négyzetméter alapterületű épületegyüttesnek a központi épülete készült el 95 százalékban, ezt szentelte fel Daniel román ortodox pátriárka Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárkával és a görög ortodox egyház küldöttségét vezető Kriszosztomosz érsekkel.

A Nemzet Megváltása székesegyházat alapkövét 2007-ben tették le, az építkezés maga 2010-ben kezdődött.

Az egyház adatai szerint eddig 110 millió euróba (35 milliárd forint) került, ennek 25 százalékát fedezték a hívők adományai, a többit a román helyi és központi közigazgatás szervei utalták. Azt, hogy a székesegyház és a köré tervezett épületegyüttes befejezése mennyibe fog kerülni, a patriarchátus nem árulta el, arra hivatkozva, hogy még nem készült el minden terv. 

444.hu


 

h i r d e t é s