fbpx Egy előremutató figyelőrendszer fog jelezni, ha az indai mutáns megjelenik az országban | CIVILHETES

h i r d e t é s

Egy előremutató figyelőrendszer fog jelezni, ha az indai mutáns megjelenik az országban

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Egy előremutató figyelőrendszer fog jelezni, ha az indai mutáns megjelenik az országban

2021. május 11. - 12:48

 

A 90 ezer regisztrált fiatal 80 százaléka már foglalt időpontot. Magyarországon a lakosság 44 százaléka már legalább az első adagját megkapta, az uniós átlag 30 százalékos.

Müller Cecília országos tisztifőorvos - Forrás: Magyarország Kormánya / Facebook

Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese a rendőri intézkedések ismertetésével kezdte a tájékoztatót:

  • Maszkhasználat miatt intézkedtek 444 esetben (432 intézkedés közterületen, 10 tömegközlekedésben, 2 bevásárlóközpontban).
  • Az elmúlt 24 órában 64 emberrel szemben intézkedtek a kijárási tilalom megszegése miatt.
  • A vendéglátó- és kereskedelmi üzletekkel kapcsolatban már csak összesített számokat közölnek, és az enyhítések nyomán csak a tartózkodás tilalmára, valamint az üzemeltető vagy tulajdonos felelősségére vonatkozó adatok kerülnek a nyilvántartásukba.
  • A hatósági házi karanténban lévők száma csökkent, most 20 197-en vannak így megfigyelés alatt, 2002-t rendeltek el a tegnapi napon.
  • Tavasz óta 555 büntetőeljárást rendeltek el, 122 fő gyanúsítottat hallgattak ki.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a javuló járványügyi adatokat ismertette: 493 az új fertőzöttek száma, 99-en hunytak el egy nap alatt (részletek itt). A kórházakban ugyanakkor súlyos, szövődményes eseteket is ápolnak, 3282-en szorulnak kórházi ápolásra, 379-en vannak lélegeztetőgépen.

Oltottak száma, oltások

Egymillió ember védettségének megvásárlását, lehetővé tételét jelentette a Szputnyik V oltás beszerzése - jelentette ki a szakember. Még lehet időpontot foglalni (regisztráció után), de már csak korlátozott számú oltás van, mert megérkezett az összes, Magyarország által vásárolt vakcina a keddi 200 ezer második adagos szérumokat tartalmazó szállítmánnyal. Emellett Sinopharm és AstraZeneca oltást lehet igényelni regisztráció után (a 18 éven felülieknek).

A 193 ezer 16-18 éves közül 84 ezren regisztráltak érvényesen a megadott időpontig, mostanra a 80 százalékuk már az időpontfoglaláson is túl van. Köszönetet mondott minden jelentkezőnek Müller Cecília, egyúttal a szüleiknek is kifejezte háláját.

Akik lekésték a múlt péntekig tartó regisztrációs lehetőséget, de a hétvégén regisztráltak - mintegy 6000 fiatal -, azok kedden sms-t kapnak és lehetővé válik számukra is az időpontfoglalás, de nekik is csak kedden és szerdán, mert csütörtöktől már az oltások (Pfizer, erre most csak a fiatalok regisztrálhatnak) beadása kezdődik.

  • A háziorvosok Sinopharm, Janssen és Moderna vakcinával oltanak.
  • Kedden érkezett újabb Pfizer-szállítmány (334 620 adag), ezek első és második körös oltások.

Világjárvány, világszintű oltási kampány

A járvány továbbra is tart, aminek során most valaha volt legnagyobb oltási kampány zajlik a világban: 174 országban 1,29 milliárd adag vakcinát adtak be eddig, a "legsűrűbb" napon 20,8 millió adagot adtak be.

Az elmúlt héten átlagosan napi 3 millió oltást adtak be az EU-ban. Magyarországon a lakosság 44 százaléka már legalább az első adagját megkapta, az uniós átlag 30 százalékos.

A sok védett ember generál közösségi védelmet is, de az egyéni védelem rendkívül fontos ilyen körülmények között is - hangsúlyozta Müller Cecília. Megemlítette: háziorvosi, kezelőorvosi konzultáció után van lehetőség oltakozni azoknak, akik három hónapon belül estek át a koronavírus-fertőzésen.

A hiteles hírek olvasásának fontosságára, az álhírek elkerülésére, valamint a pihenés és a rekreáció fontosságára hívta fel a figyelmet az országos tisztifőorvos és figyelmeztetett: mindenki aludjon eleget, ez alapvető feltétele annak, hogy egészségesek maradjunk. Ajánlott a testmozgás és a relaxáció - nagyon fontos, hogy azok a hormonok is termelődjenek, amelyek a fizikai aktivitás során termelődnek és segítenek a felgyülemlett feszültség feloldásában.

A poszt-covid ambulanciák listáját közzé fogják tenni, ide mehetnek azok, akik a gyógyulást követően különböző tünetekkel küszködnek.

Fáradtság, bágyadtság, ízületi fájdalmak, szívproblémák és számos más, változatos tünet maradhat a fertőzés után. A háziorvoshoz kell fordulni első lépésben, ő irányítja tovább a betegeket szakrendelésre vagy poszt-covid ambulanciára - mondta Müller Cecília.

Felhívta a figyelmet, hogy a kezelést időben kell megkezdeni. Felnőttek és gyerekek is igénybe vehetik e szolgáltatást.

Kérdés

Kimutatták-e már Magyarországon a koronavírus indiai mutánsát? Elkerülhető-e, hogy bekerüljön az országba?

Nem lehet kizárni, hogy bekerüljön, de keddig sem az NNK, sem más virológiai labor nem azonosította még az országban. Egy előremutató figyelőrendszert állítottak fel a közelmúltban, ha megjelenik az indiai vagy bármely más variáns, azt idejekorán fel tudják fedni. (Infostart)


 

h i r d e t é s

Kommentek