h i r d e t é s

Egy magyarországi faluban annyira rettegnek a koronavírustól, hogy leszednék a gólyafészket!

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Egy magyarországi faluban annyira rettegnek a koronavírustól, hogy leszednék a gólyafészket!

2020. március 02. - 06:56

Attól tartanak, hogy a telelésükből hazatérő madarak hozzák a terjedő kórt, leszednék a gólyafészket. - írja a parameter.hu.

Illusztráció: pixabay.com

A fióka- és madármentés csapatunkat csütörtökön egy Somogy megyei kistelepülésről egészen elképesztő kéréssel keresték meg. Ez arról szólt, hogy a falu egyetlen gólyafészke a játszótér közelében van, amit jó lenne most mielőbb leszedni, mert a hamarosan hazatérő gólyák koronavírust, vagy más fránya fertőzést hozhatnak

– értesült a 24.hu Márton András, az ismert madármentő szakembertől.

Márton András ijesztőnek találta, hogy a fokozódó pánik közben egy gólyafészket akar az aggódó szülő leszedetni, mert tart a vírushordozó gólyától.

A sorok között ugyanazt az esztelen, zsigeri pánikot, a nem kontrollálható rettegést olvastam, ami miatt a rémült emberek üresre vásárolták az elmúlt napokban a boltok polcait, hogy legyen otthon mit enni, mert itt a világvége.

Írtam egy részletes, magyarázó és remélem megnyugtató választ a somogyiaknak, hogy nyugalom: a gólya nem hoz koronavírust, de mást sem. Nem lesz a gyerekeknek semmi baja a játszótéren sem gólyától, sem fecskétől, sem más vonuló madártól.

Nem kell tőlük félni, a fészkeiket nem kell leverni a pánik miatt. Meg egyébként se

– hangsúlyozta Márton András.

Gólyáink, fecskéink Afrikából jönnek, nem Kínából vagy más távol-keleti országból, ahonnan a vírus a jelenlegi ismeretek szerint elindult.

Jó tudni, hogy a fekete kontinensről érkező madarak útja hosszú hetekig tart, így ha bármelyik meg is betegedne útközben bármilyen betegségben – hozzáfűzöm, hogy nem koronavírusban - , akkor az állat legyengül, esélye sincs hazajutni és útja közben elpusztul. A lappangási idő messze rövidebb, mint az ő vonulási idejük

 – közölte a szakember.

Márton András hozzáfűzte:

olyan esetről, hogy gólyától, vagy fecskétől betegséget kapott volna az ember, még nem hallott. Ezért ha bárki a környezetében ilyen félelemről hall, nyugtassa meg az aggódókat: a gólyától félni fölösleges, attól pedig, hogy koronavírust hoz, a tudomány jelenlegi állása szerint nem kell tartani.

parameter.hu


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s