h i r d e t é s

Egy nap után kapott kiemelt posztot a Kúrián Patyi András

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Egy nap után kapott kiemelt posztot a Kúrián Patyi András

2018. szeptember 05. - 16:56

 

A Nemzeti Választási Bizottság korábbi elnöke a választási ügyekkel foglalkozik majd, annál a szervezetnél, ahol többek között a választási ügyek miatt lehet reklamálni. - írja a zoom.hu.

Forrás: MTI Fotó: Mohai Balázs

Szeptember 4-vel Áder János köztársasági elnök pályázat nélkül bíróvá nevezte ki Patyi Andrást, aki a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöki posztjáról tért vissza a bíróságok világába. Ezért csak lex Patyi-nak elkeresztelt törvényt is hoztak

közölte a Hvg.hu.

Mint a portál beszámolt róla, egy nappal később befutott a Kúria sajtóosztályáról egy tájékoztató arról, hogy változik az ügyelosztási rendjük “a szeptember 4. napjával bírói kinevezésre és tanácselnöki beosztásra tekintettel”.

A Kúria önkormányzati és népszavazási ügyekben eljáró tanácsának összetétele módosult.

Az új ügyelosztási rendből pedig kiderül, hogy Patyi bíróként rögtön tanácselnökként kezdi meg a pályafutását. Annak a tanácsnak az elnöke lesz, amely saját korábbi testületének, az NVB-nek a választási és népszavazási határozatait érintő ügyeiben eljár.

A lap megírta, a tanács “a törvény szerinti ügykörén túl a népszavazásra feltett kérdés hitelesítésével kapcsolatos ügyek és választási ügyekben, valamint önkormányzati és hatósági tevékenységgel összefüggő felülvizsgálati ügyekben illetékes. Rajta kívül megbízott tanácselnökként egy másik bíró, Balogh Zsolt Péter neve is szerepel az új beosztásban.

Korábban több olyan eset is volt, amikor a finoman szólva is a kormányoldali delegáltak túlsúlyával evickélő NVB-s döntéseit a Kúria elé vitték, is itt tették azokat a jogszerűség szempontjából helyre.

Most a Kúria területért felelős tanácsának élén az a Patyi András bíráskodik majd, aki eddig az itt megtámadott NVB-határozatok meghozatalában vett részt.

Tanácselnöknek azokat a bírókat szokták általában kinevezni, akik már letettek valamit az asztalra, például kollégiumvezetői vagy más poszton bizonyítottak

– mondta névtelenséget kérve egy bíró a HVG-nek. Szerinte mindenképpen rangot jelent a bírósági hierarchián belül, ami komoly szakmai tapasztalatot feltételez.

zoom.hu


 

h i r d e t é s