h i r d e t é s

Egy víruskutató szerint fenn kellene tartani a korlátozásokat Magyarországon

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Egy víruskutató szerint fenn kellene tartani a korlátozásokat Magyarországon

2021. március 17. - 06:11

Húsvétig mindenképp.

Rendőrök járőröznek a koronavírus-járvány második hulláma miatt elrendelt kijárási tilalom idején a belvárosi Vörösmarty téren 2020. november 11-én - Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A március 8-án bevezetett új korlátozó intézkedések hivatalosan március 22-ig élnek, a kormány azonban már várhatóan holnap dönt azok jövőjéről. Az RTL Klub Híradójának nyilatkozó víruskutató szerint érdemes ezeket a védelmi szabályokat meghosszabbítani.

A szennyvízadatok is azt mutatják, hogy a következő hetekben a járványgörbe emelkedésével kell számolnunk - idézte fel Müller Cecília országos tisztifőorvos keddi tájékoztatóján elmondott szavait a csatorna. A gyors terjedés oka a brit vírusvariáns, ugyanis elmondása szerint a fertőzések 80%-áért már ez felel.

A híradónak nyilatkozó Rusvai Miklós víruskutató szerint bár a március 8-án életbe lépett új korlátozó intézkedések hatása általában csak 2-3 hét után mutatkozik, ez is elhúzódhat most.

"Járványtanilag feltétlenül indokoltnak tartom, hogy a jelenleg fennálló korlátozások fennmaradjanak húsvétig" - fejtette ki az RTL-nek. Kitért arra is, hogy a digitális oktatás április 8-ig került bevezetésre, ezért szerinte a többi intézkedés hatályát is eddig kellene meghosszabbítani. (Portfolio)