h i r d e t é s

Egyedülálló kincsekre bukkantak Magyarországon

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Egyedülálló kincsekre bukkantak Magyarországon

2018. május 11. - 11:01

 

A kunmadarasi reptér mellett érdekes dolgot talált egy helyi vállalkozó.

Lengyelországból származó ezüstpénzek - a kép illusztráció! - Forrás: mult-kor.hu

Nagyjából hatezer darab tizenhatodik századi ezüstpénzt talált egy helyi vállalkozó a kunmadarasi repülőtér melletti építési telken, az eddig megvizsgált érmék mindegyike lengyel veretű – mondta a szolnoki Damjanich János Múzeum régésze. - írja a Privátbankár

Polgár Zoltán szerint a leletek egyedülállóak, mintha csak Krakkóban találtak volna egy Szent István pénzeiből álló éremleletet. A ritka, építkezés közben előkerült leletek feltehetőleg egy különleges történelmi eseményhez kötődnek, de ennél többet egyelőre nem lehet tudni – tette hozzá.

A vizsgálatok szerint az időben utolsó érme 1578-as, Báthory István erdélyi fejedelem és lengyel király verete - mondta. A leletek között a leggyakoribb I. Zsigmond lengyel királyi verete, de Brandenburgi Albert első porosz herceg verete is szerepel a érmék között. A viszonylag jó minőségű ezüstből készült érmék súlya darabonként nagyjából kettő gramm a félgarasok mérete 2,1-2,2 centiméter, a garasé 2,3-2,4 centiméter – mondta a szakértő.

A szabad városok korabeli számadáskönyvei alapján egy század katona havi zsoldjával vetekszik a vizsgált lelet és a címletek - az aprópénznek számító fél- valamint egész garasok is erre utalnak. Négy ilyen pénzérme egy napi díj volt egy átlagos napi munkáért. A vizsgált időszakban  nagyon sok lengyel pénz volt, mivel Európában a legtöbb ezüstöt Erdélyben és a Felvidéken, tehát a Magyar Királyság területén bányászták, amikor az két részre szakad a török hódítás miatt. A korban tallérokat, nagy értékű pénzeket verettek, a kis értékű forgalmi pénz verése akkoriban szinte megszűnt, ezért áramlottak be a német és a főleg lengyel pénzek.

privatbankar.hu


 

h i r d e t é s