h i r d e t é s

Egymásra mutogat Szijjártó Péter és Németh Zsolt a Kaleta-ügyben

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Egymásra mutogat Szijjártó Péter és Németh Zsolt a Kaleta-ügyben

2020. július 15. - 06:30

 

"A titkosszolgálatoknak a politikai megrendelések helyett inkább dolgoznia kellene"

Az ellenzék szerint hibáztak a szakszolgálatok a Kaleta-ügyben.

Az LMP úgy véli: politikai megrendelések helyett dolgoznia kellene a titkosszolgálatoknak. Mindezt annak kapcsán fejtették ki, hogy Gulyás Gergely közölte: kivizsgálják az illetékes szervnél, történt-e a mulasztás a volt perui nagykövet pedofil-botrányában. Az ügy titkosítása a Külügyminisztériumhoz kötődik, a tárcavezető szerint azonban nincs titkolnivalójuk.

Hiába a többszörös átvilágítás, sem az Alkotmányvédelmi, sem pedig az Információs Hivatal nem szűrte ki a gyermekpornográfiába keveredett Kaleta Gábort. Hogy mi állhat a mulasztás hátterében, arra a későbbi vizsgálatok adhatnak magyarázatot.

"Az illetékes szakszolgálat ilyenkor hivatalból vizsgálja, hogy történt-e bármilyen mulasztás, erre pedig ebben az esetben is sor kerül. De miután a szolgálatoknak a tevékenysége jobb időkben sem a nyilvánosság előtt zajlik, ezért úgy gondolom, hogy ez alól a vizsgálat sem lesz kivétel" – magyarázta Gulyás, hozzátéve: "a büntetőeljárás az egy más kérdés, az a nyilvánosság előtt zajlik."

Az ellenzék továbbra a kormányt bírálja, és azt követeli: oldják fel a Kaleta-ügy titkosítását. Az Indexnek adott interjújában Németh Zsolt, a Külügyi bizottság fideszes elnöke azt mondta: "a titokgazda nem a külügyi bizottság, hanem a Külügyminisztérium. Ebben a konkrét esetben a Külügyminisztérium volt a titokgazda, ők minősítették".

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden azt mondta, a törvény adta kereteken belül mindent nyilvánosságra hoznak, mivel nincs titkolnivaló az ügyben.

Korábban Demeter Márta több levélben is a titkosítás feloldását kérte. Az ATV híradójának az LMP-s képviselő azt mondta: dolgozniuk kellene végre az adófizetői pénzeken fenntartott titkosszolgálatoknak.

Szerinte teljesen világos, hogy a magyar állami szervek nagyon sok esetben ahelyett, hogy ellátnák azt a feladatot, amiért a magyar adófizetők fizetik ezeket a cégeket, ahelyett politikai megrendeléseket hajtanak végre. 

"Azt gondolom, hogy ez teljes mértékben elfogadhatatlan" – tette hozzá.

A külügyi bizottság szocialista alelnöke szerint nem kérdés, hogy az Alkotmányvédelmi és Információs Hivatal is hibázott. Mesterházy Attila szerint a Kaleta-ügy több részletét is homály fedi. A jogszabályok szigorításával kapcsolatban pedig nem érti, miért kell velük őszig várni. Szerinte a tegnapi parlamenti ülésen is meg lehetett volna tárgyalni valamilyen fajta intézkedést az üggyel kapcsolatban, ha mást nem, az ő országgyűlési határozati javaslatunkat – fejtette ki az ATV híradójának.

Kocsis Máté a titkosítással kapcsolatban az ATV Start című műsorában megjegyezte: szerinte a külügyi bizottság ülésén semmi olyan nem hangzott el, ami a sajtóban ne jelent volna meg. A Fidesz frakcióvezetője hozzátette: az sem kizárt, hogy változtatnak a nemzetbiztonsági átvilágításon. (atv.hu)


 

h i r d e t é s