h i r d e t é s

Egyre nagyobb a kormányzati nyomás a tiltakozó tanárokon

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Egyre nagyobb a kormányzati nyomás a tiltakozó tanárokon

2022. szeptember 28. - 15:34

A sztrájkoló pedagógusnak munkabeszüntetés idejére fizetés nem jár, 1 óra "mulasztásért" pedig 1,5 órányi bért kell levonni tőlük.

A kép illusztráció! - Forrás: PDSZ/Facebook

Egyebek mellett ezt tartalmazza az a Népszavához eljutott levél, amelyben a Külső-Pesti Tankerületi Központ tájékoztatta az intézményvezetőket, hogyan kell eljárniuk, ha az iskolában sztrájkra vagy polgári engedetlenségből fakadó munkabeszüntetésre kerül sor. A levélben az is szerepel: sztrájk esetén a szülőket arról kell tájékoztatni, hogy a tanítás “zökkenőmentesen folyik”. Ha polgári engedetlenség miatt maradnak el órák, azokat pótolni kell, az aznap hiányzó diákok igazolását pedig 1-5 napon belül be kell kérni.

A polgári engedetlenséggel kapcsolatban azt is kikötötték, hogy abban sem az intézményvezetők, sem helyetteseik nem vehetnek részt. Nemrég a miskolci Herman Ottó Gimnázium igazgatóhelyettesét mentették fel pozíciójából, mert részt vett a polgári engedetlenségben. Dezsőfi György ügyében a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) indított munkaügyi pert, szerintük ugyanis bármelyik pedagógusnak, így egy vezetőnek is joga van polgári engedetlenséggel tiltakozni és véleményét vállalni, ha nem marad más eszköz a kezében.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) ügyvivője, Nagy Erzsébet lapunk megkeresésére azt mondta, a fent leírtak egyértelműen azt a célt szolgálják, hogy akadályozzák a jogszerű sztrájk megszervezését. Az érdekvédő szerint a sztrájk miatt kiesett munkaidővel megegyező arányú bért lehet csak levonni a dolgozóktól, ha ennél többet vonnak le, az jogellenes. 

Hozzátette: a sztrájkban való részvétel nem “mulasztásnak” számít, ahogy az a levélben szerepel.

A szülők tájékoztatása a “zökkenőmentes tanításról” szerinte a szülők megtévesztését jelenti, mert sztrájk közben csak akkor lehet zökkenőmentes az órák megtartása, ha alacsony a munkabeszüntetésben részt vevők száma, ezt azonban nem lehet előre kijelenteni. A polgári engedetlenség miatt elmaradt órákról, illetve az azok helyett szervezett ügyeletről hiányzó diákoktól igazolást kérni szintén jogellenes Nagy Erzsébet szerint, ugyanis csak a később megtartott pótórákról való hiányzást kell igazolni.

A PDSZ a Klebelsberg Központhoz és a köznevelési államtitkársághoz fordul az ügyben, a kifogásolt tankerületi utasítások visszavonását követelve. Nagy Erzsébet hangsúlyozta, ha valakit mégis jogsérelem ér, forduljon bírósághoz, amelyhez a szakszervezet jogi segítséget nyújt.

A pedagógus érdekképviseletek - a PDSZ mellett a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) - szeptember 19-étől hirdettek gördülő sztrájkot előre meghatározott napokon. Kedden is több budapesti és vidéki iskolában volt munkabeszüntetés, a budapesti Kempelen Farkas Gimnáziumban pedig több napon is sztrájkol a tantestület 65 százaléka szeptember 29-ig. De volt sztrájk tegnap más fővárosi iskolák mellett Budaörsön, Pécsen, Szigetszentmiklóson és Gödön is. A PDSZ október 5-ére hirdetett egységes, országos sztrájkot, amelyhez a Tanítanék Mozgalom is csatlakozott, újabb polgári engedetlenségi akciókat és tüntetést is előkészítve. (Népszava)