h i r d e t é s

Egyre több menekült lép át a határon, Ausztria nem tartja megbízható partnernek Magyarországot az alapjogok betartásában

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Egyre több menekült lép át a határon, Ausztria nem tartja megbízható partnernek Magyarországot az alapjogok betartásában

2022. január 20. - 08:17

 

Növekszik a hazánkon keresztül Ausztriába menekülők száma, az őket szállító embercsempészek egyre durvábban, felszólításra sem állnak meg, akár fegyvert is használnak. Tavaly 40 ezer menedékkérő érkezett Ausztriába, legalább 50 százalékük a magyar-bungerlandi határon.

A kép illusztráció! - Forrás: turizmus.com

Kedden már ki is tüntette az osztrák védelmi miniszter azt a négy határvédő katonát, akikre egy nappal korábban egy menekülteket szállító kisbusz vezetője lőtt. Az eset a magyar-osztrák határmentén fekvő Bildeinben (Beledben), egy 331 lelkes dél-burgenlandi falu határátkelőjénél történt, az Österreich szerint egy embercsempész 12 afgánt akart Ausztriába vinni, de amikor az autót ellenőrzésre megállították, megállás helyett a gázra lépett. Üldözőbe vették, a sofőr egy mezei úton kiugrott, kétszer az osztrák egyenruhásokra lőtt, (még nem tudni, hogy igazi pisztolyból-e), majd elfutott, feltehetően Magyarország irányába. Senki sem sérült meg, az embercsempész elfogott bűntársa szerint egy 26 éves moldáviai férfi a szökevény, akit szerda hajnalra fogtak el a magyar hatóságok. 

A kitüntetéssel egyidőben kedden Budapesten tárgyalt Ausztria új belügyminisztere, Gerhard Karner (elődje, Karl Nehammer kancellár lett), aki Pintér Sándor előtt kifejtette, hogy még következetesebbé kell tenni a rendőri együttműködést a két ország között. Vélhetően arra gondolt, hogy 50 fősre akarja Bécs emelni annak az osztrák rendőri kontingensnek a létszámát, amely tavaly szeptembertől 35 fővel magyar területen teljesít szolgálatot. Az a feladatuk az osztrák rendőröknek, hogy még a határátlépés előtt megpróbálják ellenőrizni és regisztrálni az illegális átkelőket.

A bécsi Der Standard Lukas Gahleitnert idézi a menekültügyi koordinációs központtól (AÖ), az 1991 óta működő jogvédő szervezettől. A szóvivő szerint az embercsempészet elleni küzdelemben nincsenek ésszerű lehetőségek. Ilyen lenne a legálisan működtetett menekülési út, amelyen keresztül a szabályozott bevándorlást segítenék, az illegális bevándorlók számát viszont korlátozni tudnák. Szerinte nem a rendőrök számát kellene növelni.

Az embercsempészet elleni szövetségi központ vezetője, Gerald Tatzgern elégedett ugyan a magyar-osztrák együttműködéssel, azt viszont bírálja, hogy a bevándorlók Magyarországon nem tudnak a menekültügyi rendszerhez kapcsolódni, mert egy 2018 óta létező magyar törvény lehetővé teszi, hogy a bevándorlói kérelmeket vizsgálat nélkül elutasítsák, ha a határátlépő olyan országból érkezett (például Szerbiából), ahol nem üldözik. Az Európai Bíróság 2020 végén elítélte ezt a gyakorlatot, egy évvel később újra. Gerald Tatzgern szerint a Magyarországon működő osztrák rendőrök nem vesznek részt ilyen eljárásokban, s hozzátette, Magyarország nem megbízható partner az alapjogok betartásában. Osztrák közlés szerint tavaly 40 ezer menekült érkezett Ausztriába, 50 százalékuk a magyar-burgenlandi határon át.

A menekültek jellemzően Szíriából, Afganisztánból, Bangladesből és Szomáliából érkeznek. – A migrációs nyomás erősödött, az emberkereskedők gátlástalanabbá és erőszakosabbá váltak, a fegyverhasználattól sem riadnak vissza - állítja Helmut Marvan a burgenlandi rendőrigazgatóságtól. Elsősorban a határközeli falvak vannak veszélyben, a magyarul Sopronnyéknek nevezett Neckenmarkt polgármestere arra panaszkodik, hogy miközben Deutschkreuznál (Sopronkeresztúrnál) szigorú a határellenőrzés, főleg a Covid–19 miatt, a magyar határ mentén Harkára vezető út teljesen felügyelet nélkül van. Már idén történt a település határátkelőhelyén, hogy meg akartak állítani egy kisbuszt, mint utóbb kiderült, 31 utassal. A járművet vezető csempész nem állt meg, de a két leadott lövéstől megsérült a motor, a busz osztrák területen lefulladt. Tavaly októberben Siegendorfban (Cinfalva) történt hasonló eset, ott a megállított busz 19 éves lett vezetője elmenekült, a 29 utas közül, mire az ajtaját kinyitották, két, 25-30 év körüli utas megfulladt. A Lettországig szökött csempészt azóta átadták az osztrák hatóságoknak. (Népszava)


 

Kommentek

h i r d e t é s