h i r d e t é s

Egyre több tengeri szállítmányozó cég terjeszkedik a levegőben is

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Egyre több tengeri szállítmányozó cég terjeszkedik a levegőben is

2022. szeptember 20. - 09:51

A tengeri árufuvarozó vállalatok egyre nagyobb számban egészítik ki légi szállítmányozással a tevékenységüket. A cél, hogy a jövőben stabilabbak legyenek a globális ellátási láncok. - írja az Origo

A világ legnagyobb konténerszállító cégének számító Maersk áprilisban indította el a légi áruszállító részlegét, és jelenleg egy 15 repülőgépből álló flottával rendelkezik.

A CMA CGM NEVŰ VERSENYTÁRSA PEDIG TAVALY INDÍTOTTA EL A LÉGI SZÁLLÍTMÁNYOZÁSI RÉSZLEGÉT, ÉS A TERV SZERINT 2026-IG 12 REPÜLŐGÉPET FOG ÜZEMELTETNI – írja a CNBC.

A Maersk légi árufuvarozásért felelős globális vezetője, Pozas Lucic elmondta, jelentős részben az ellátási láncok zavarai miatt vált fontosabbá a légi szállítmányozás. Hozzátette, a legtöbb ügyfelük számára elsősorban a sebesség miatt lényeges az áruk repülőgéppel történő szállítása, ráadásul ez a forma az ügyintézést is megkönnyíti.

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség szerint A LÉGI ÁRUFUVAROZÁS IRÁNT MA MAGASABB A KERESLET, MINT A KORONAVÍRUS-JÁRVÁNY ELŐTT VOLT. Az idei első félévben a kereslet 2,2 százalékkal nőtt a 2019-es szinthez képest.

A Stifel vagyonkezelő cég elemzője, Marc Zeck hangsúlyozta, a járvány előtt senki nem törődött igazán az ellátási láncok esetleges komolyabb fennakadásával. Az elmúlt három év azonban megmutatta, hogy sok vállalat logisztikai részlege nem áll a helyzet magaslatán, ha valamilyen zavar mutatkozik – tette hozzá Zeck.

A LÉGI KAPACITÁS BŐVÍTÉSE MÖGÖTT RÉSZBEN AZ ÁLL, HOGY A TENGERI SZÁLLÍTMÁNYOZÁSI CÉGEK JELENLEG BŐVELKEDNEK KÉSZPÉNZBEN, ÉS KERESIK A BERUHÁZÁSI LEHETŐSÉGEKET. A fuvarozók ugyanis az elmúlt évek nagy nyertesei voltak, miközben a légitársaságok éppen hogy jelentős veszteségeket szenvedtek el, vagyis nekik szükségük van a készpénzre – emelte ki Michael Field, a Morningstar vezető részvényelemzője. A repülőgépek megvásárlása tehát vonzó üzletet jelent a tengeri fuvarozóknak.

A Maersk például a legutóbbi előrejelzésében közölte, hogy idén több mint 19 milliárd dollárnyi szabad cash flow-ra számít, és november eleje körül hét Boeing 767-es átvételére készül – ebből hármat vásárol, négyet pedig lízingel. A gépek Ázsia-USA és Ázsia-Európa útvonalakon repülnek majd. A cég emellett két Boeing 777-est is vásárol, melyek átadása 2024-ben várható.

A világ harmadik legnagyobb tengeri szállítmányozójának számító CMA CGM közben májusban MEGÁLLAPODÁST ÍRT ALÁ AZ AIR FRANCE-KLM-MEL A TEHERSZÁLLÍTÁS MEGOSZTÁSÁRÓL, ÉS KÖZÖLTÉK, 9 SZÁZALÉKOS RÉSZESEDÉST VÁSÁROLNAK A LÉGITÁRSASÁGBAN.

Az elemzők szerint az üzletek mögötti motiváció az, hogy a szállítmányozó óriások hosszú távra terveznek. Michael Field kiemelte, hosszú távon mindenképpen előnyösek ezek a beruházások, mivel segítik a tervezési folyamatokat. Emellett talán azt is biztosíthatják, hogy a kereslet-kínálat egyensúlya ne boruljon fel olyan mértékben, mint ahogy azt az elmúlt években láthattuk. (Origo)


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s