h i r d e t é s

Eladták a bérlők feje fölül az önkormányzati bérlakásokat Hódmezővásárhelyen

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Eladták a bérlők feje fölül az önkormányzati bérlakásokat Hódmezővásárhelyen

2018. november 28. - 11:46

 

Lázár János állt a háttérben.

Forrás: vasarhely24.com

Vagy kifizették a brutálisan megemlelt lakbért, vagy súlyos adósságba verték magukat a rászoruló lakók.

Újabb csontváz dőlt ki a Márki-Zay Péter polgármester által idén februárban a fideszes városvezetéstől átvett hódmezővásárhelyi önkormányzat szekrényéből. A hvg.hu arról írt, hogy Hódmezővásárhelyen 2016-ban döntött úgy a közgyűlés, hogy meghirdeti eladásra az önkormányzati bérlakások jelentős részét, a kezdeményezés hátterében pedig Lázár János állt, aki akkor már nem volt a város polgármestere, csak a térség fideszes parlamenti képviselője.

A 653 önkormányzati lakásból 407-et hirdettek meg eladásra, de a bérleti díjakat is megemelték jócskán. Első körben száz lakás kelt el, majd 2017 nyarán egyszerre háromszáz lakást hirdettek meg, ráadásul úgy, hogy a pályázatok beadásának határidejéig a vásárlási szándékot is be kellett jelenteniük a bérlőknek, mert amennyiben ezt nem teszik meg, akkor az önkormányzat a bérleményeket lakottan is eladja.

Márki-Zay, miután februárban az időközi választáson polgármester lett, megpróbálta lassítani a bérlakások számának csökkentését. Rendeletet hozott, hogy csak és kizárólag bérlő vásárolhatja meg a lakását, tehát elmúlt a kényszer, hogy mindenáron, eladósodva is vásárolni kell a bérlőknek, ha nem akarják, hogy más vegye meg az otthonaikat. Sokak azonban így is eladósodtak, volt, akik kétségbeesésében öngyilkosságot helyezett kilátásba.

A lakások eladását Antal István, Lázár János unokatestvére vezényelte le az önkormányzat lakosságszolgálati irodájának vezetőjeként, aki a hirdetmények közzététele előtt többször hangsúlyozta a külsős vásárlók megjelenésének lehetőségét, sőt tényét is. Idén májusban - nyilván Márki-Zay érkezése miatt - Antal felmondott az önkormányzatnál.

168ora.hu


 

h i r d e t é s