h i r d e t é s

Elbeszélgetne Szijjártóval finn kollégája

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Elbeszélgetne Szijjártóval finn kollégája

2019. július 26. - 11:32

A nagy számok törvénye értelmében előbb mintsem utóbb el kellett jönnie a pillanatnak, amikor valaki rendreteszi a külügyünk ügyeletes hülyegyerekét. Mert azzal, hogy összevissza hazudik, Szijjártó Péternek nem sikerült különösebb népszerűségre szert tennie. Ez történik akkor, amikor valaki a saját alternatív valóságában olyannyira elmerül, hogy az igazságot már csak zavaró interferenciaként képes felfogni.

Márpedig a gyér külügyér 2010-ig is nehezen volt képes bármiféle racionális szemléletre, de azóta csak még inkább hasonlatossá vált imádott gazdájához. Azonban Pekka Haavisto, Finnország – emberünkkel szemben valóban komolyan vehető – külügyminisztere elérkezettnek látja az időt Szijjártó orrára koppintani.

Mint a nem teljesen szobatiszta kismacska esetében, Haavisto is úgy véli, hogy a legjobb megoldás Szijjártó orrát beleverni mindabba, amit az évek során maga alá csinált.

Haavisto szerint ugyanis "nem normális kommunikáció" két EU-tagállam között az, ha az egyik, kormányzat által felügyelt médiájában rendre gyalázkodó cikkek jelennek meg a másikról. A magyar kormánysajtó az elmúlt napokban kiterjedt cikkekben foglalkozott Finnországgal, például egy, a forrásként használt tanulmány állításait félreértelmező ésvagy kiforgató cikkben aggódtak a finn sajtószabadság és médiapluralizmus miatt.

A hivatkozott tanulmány valóban felvetette, hogy mivel a finn média négy nagy csoport tulajdonában áll, az nem jó a piaci pluralizmusnak. Ugyanakkor minden, a sajtó szabadságát lényegében érintő kategóriában igen magasra értékelte a finnországi helyzetet (.pdf). A tanulmány szerint Finnországban mind az információs, mind a véleményszabadság biztosított, és az országban hatékony és független a médiafelügyelet. A kézivezérelt Origóban megjelent cikk hazug állításait aztán Kovács Zoltán twitterügyi államtitkár is bőszen ismételgette.

"A magyar vádak mögött talán az a gondolat rejtőzik, hogy a támadás a legjobb védekezés. De ez nem normális két EU-tagállam kommunikációjában" – mondta Haavisto. A YLE beszámolója szerint a budapesti finn nagykövetség igyekezett helyre tenni a tárgybeli tévedéseket, még a twitteren is párbeszédbe kezdtek Kováccsal. /444/

Érdekes körülmény, hogy a finn demokrácia helyzete csak azután vált érdekessé, hogy Finnország átvette az EU soros elnökségét. Mindezek tükrében megokoltnak tűnik a feltételezés, hogy Magyarország ezzel igyekszik az Európai Parlamentet tovább gyengíteni. Nincs ebben semmi újdonság, ha valaki jobb valamiben nálunk, ráfogjuk, hogy szarabb és ezzel el is van intézve a dolog. Nagyon is magyaros.


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s