h i r d e t é s

Elér minket a nyári meleg, akár 30 fok is jöhet a kiadós lehűlés előtt

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Elér minket a nyári meleg, akár 30 fok is jöhet a kiadós lehűlés előtt

2019. április 25. - 06:07

 

Ismét visszatért a meleg, pénteken a 30 fokot is elérheti a hőmérséklet csúcsértéke, de a meleg idő nem tart sokáig: szombaton erős hidegfront jön 10 fokos lehűléssel és esővel! - írja az Időjárás.hu.

Illusztráció: pixabay.com

Csütörtökön délelőtt változó mennyiségű fátyol-és gomolyfelhő lesz az égen, északkeleten még néhol előfordulhat záporeső. Délután sok napsütésre készülhetünk, a gyengén felhős és közepesen felhős területek egyaránt jelen lesznek. Számottevő mennyiségű csapadék nem várható, északkeleten és a Duna-Tisza közén egy-egy futó zápor kialakulhat. A déli, délnyugati szél megerősödik, a délutáni csúcsértékek 23, 28 fok között alakulnak.

Orvosmeteorológia

Csütörtökön nem érkezik front, azonban a szeles és egyre melegedő idő sokunk napján megnehezíti. - írja a meteoklinika.hu

Csütörtökön frontmentes időben lesz részünk. A megerősödő, helyenként viharossá fokozódó déli irányú szél az érzékenyeknél intenzív fejfájást, szokatlan stresszt és nyugtalanságot okoz. Amennyiben hasonló tüneteket tapasztal, tartózkodjon szélvédett helyen és próbálja meg tudatosan is elkerülni a stresszes helyzeteket. A melegedés elkezdődött, a délutáni időszakban 28 fok körüli csúcsértékeket mérhetünk. A melegedésre érzékenyek körében gyakori tünet lesz a migrén, a fáradékonyság és az elalvás is nehezebbnek bizonyulhat a megszokottnál. A panaszok mérséklése érdekében figyeljen a folyamatos folyadékutánpótlásra, a fáradtság leküzdésében pedig segíthet 2-3 csésze citrommal ízesített zöldtea. A légzőszervi megbetegedéssel küzdők az ország nagy részén fellélegezhetnek, csupán néhol alakulhat ki zápor és átmeneti fülledtség.  

A mindennapos étkezés során próbáljon meg minden lehetőséget megragadni a friss gyümölcsök és zöldségek fogyasztására és arra, hogy minél több vitamint vigyen be szervezetébe. Ez lehet uzsonna, reggeli, és a gyerekeknek is adjon minél több gyümölcsöt és zöldséget.

Napközben többórás napsütésben bízhat, ez pedig pozitívan hat a hangulatra, javul a közérzete, így kiváló alkalom nyílik a regenerálódásra, feltöltődésre. A hőérzeten az erős légmozgás ront, de amennyiben nem érzékeny a szélre, akkor ajánlott akár hosszabb időt a friss levegőn tölteni. A hétvégére egy markánsabb hidegfront érkezése várható, ami többek számára jelenthet majd extrém terhelést.

A melegedő időben továbbra is erős a növények pollenszórása. A platán és nyír pollenjének légköri koncentrációja többfelé magas, sokan erős tüneteket tapasztalhatnak. Emellett a tölgy pollenje is közepes mennyiségben van jelen. Ha allergiás ezekre a növényekre, akkor kerülje a tejtermékek fogyasztását, valamint a gyakori hajmosás is hasznos lehet.

A napos tájakon a déli órákban az UV-sugárzás maximuma eléri a közepes fokozatot, az érzékenyebb bőrűeknek fényvédőkrém használata javasolt.

A közlekedést az erős szél veszélyezteti, emellett napkeltekor és alkonyatkor, valamint a napos tájakon többfelé zavaró lehet a napsütés, célszerű napszemüveget magunknál tartani. Ezen kívül koncentrálási zavarok is jelentkezhetnek, közlekedjen a szokásosnál is körültekintőbben!

Vezető tünet a mai napon: stressz, migrén. 

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s