h i r d e t é s

Elérkezett a vakcinabőség ideje és a patrióta gazdaságpolitika hasznos volt

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Elérkezett a vakcinabőség ideje és a patrióta gazdaságpolitika hasznos volt

2021. május 17. - 12:41

 

Száz nap múlva lerakják a debreceni oltóanyaggyár alapkövét, 2022 végén indulhat a termelés – derült ki az operatív törzs hétfői tájékoztatóján. AstraZeneca- és Szputnyik-oltás már csak korlátozottan érhető el, Pfizer-oltásra kedd helyett szerda éjfélig lehet regisztrálni.

Müller Cecília országos tisztifőorvos - Forrás: Magyarország Kormánya / Facebook

Elindult a visszaszámlálás, 100 nap múlva lerakják a magyar oltóanyaggyár alapkövét Debrecenben, és 2022 végén már működhet is – jelentette be György László, az ITM gazdasági stratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára.

A gazdasági változásokról elmondta, a járvány megmutatta, hogy a patrióta gazdaságpolitika hasznos volt. A hazai oltóanyaggyár előkészítése is a koronavírus megjelenése előtt elkezdődött. Korábban előfordult vakcinahiány Magyarországon, ezért az ellátásbiztonság érdekében mindenképp szükség volt rá. Az államtitkár szerint egy oltóanyaggyár kifizetődő beruházás, mert a külföldi piacokon is értékesíthetők a vakcinák.

Ebben az iparágban magas a kutatás-fejlesztés aránya, meghaladja a 16 százalékot. A Debreceni Egyetemen rendelkezésre áll az a tudás, amely a gyár működéséhez, a fejlesztésekhez szükséges – mondta György László.

Folyamatosan zajlik az oltás, a beoltottak száma 4 639 299 fő, közülük 2 727 165 fő már a második oltását is megkapta – mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos.

A járványügyi adatok is kedvezően alakulnak: az elmúlt 24 órában 426 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 798 573 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 38 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 29 213 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 630 976 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 138 384 főre csökkent. 2259 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 258-an vannak lélegeztetőgépen.

Minden adat azt mutatja, hogy a harmadik hullám leszálló szakaszának a vége felé közeledünk, ami a járványügyi óvintézkedéseknek és a védőoltásoknak köszönhető – mondta a tisztifőorvos. A lakosság 47 százaléka már beoltott, az uniós átlag 31 százalék.

AstraZeneca- és Szputnyik V-oltás már csak korlátozott számban áll rendelkezésre, ezért aki ilyen vakcinát kér, haladéktalanul jelentkezzen, mert ezekből további szállítmányok nem érkeznek. A Pfizer-vakcinára kedd helyett szerda éjfélig lehet jelentkezni. Emellett kérhető Sinopharm-vakcina is az oltópontokon. A háziorvosok Sinopharm-, Janssen- és Moderna-vakcinával oltanak. "Újabb 38 400 Janssen-vakcina érkezik hétfőn, ezért kimondhatjuk: vakcinabőségünk van" – közölte Müller Cecília.

Május 17. a védőoltások előtti tisztelgés napja – emlékezett meg róla az országos tisztifőorvos, és megerősítette, hogy a debreceni gyárban jövő év végére rendelkezésre állhat a saját gyártású koronavírus-vakcina. Felidézte, hogy a hazai oltóanyaggyártásnak komoly múltja van, már az 1920-as évek végétől készítenek oltásokat Magyarországon, például a BCG, a veszettség vagy a gyermekbénulás elleni vakcinákat is itthon gyártották, de az influenzaoltások is készülnek.

Péntek óta ingyen le lehet tölteni azt a jelenleg tesztüzemmódban működő mobilalkalmazást, amely igazolja az oltás tényét, ezzel képes a védettségi igazolvány kiváltásra – mondta Kiss Róbert, az ügyeleti központ helyettes vezetője. A Google Play áruházban „EESZT alkalmazás” nevű, az App Store-ban pedig „EESZT Lakossagi” nevű applikáció nagyban megkönnyíti mind az oltottak, mind a sok embert fogadó szolgáltatók dolgát. Azokon a helyeken, ahol a látogatás védettségi igazolványhoz kötött, a szolgáltató mostantól – a védettségi igazolvány felmutatása helyett – akár QR-kód leolvasóval is ellenőrizhetik, hogy a látogató oltott-e.

Kiss Róbert a rendőri intézkedéseket is ismertette:

  • Maszkhasználat miatt intézkedtek 1435 esetben (1426 intézkedés közterületen, 9 bevásárlóközpontban).
  • Az elmúlt 24 órában 532 emberrel szemben intézkedtek a kijárási tilalom megszegése miatt.
  • Egy dunaszigeti kocsma 23 óra után is nyitva tartott, ezért szabálysértési eljárás indítottak, a vendéglátóhelyet 30 napra bezárták.
  • A tranzitszabályokat 162 esetben sértették meg.
  • A hatósági házi karanténban lévők száma csökkent, most 16 297-en vannak zárlat alatt, 3315-t rendeltek el a tegnapi napon.

Kérdés

Lecsengett a járvány harmadik hulláma?

Müller Cecília: Kedvezően alakultak a járványügyi adatok, de még nem jelenteném ki, hogy lecsengett a harmadik hullám. Még regisztrálunk fertőzötteket, de a védőoltásoknak köszönhetően jelentősen sikerült megtörni a járvány harmadik hullámát. Közeledünk a lecsengéshez, de erre még várni kell, addig is mindenki vegye fel az oltást. (Infostart)


 

Kommentek

h i r d e t é s

h i r d e t é s