h i r d e t é s

Elfogadhatatlan, hogy gyermekek tízezreinek egészségét veszélyezteti a Fidesz-kormány legújabb elvonása

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Elfogadhatatlan, hogy gyermekek tízezreinek egészségét veszélyezteti a Fidesz-kormány legújabb elvonása

2020. szeptember 07. - 17:19

 

Beígért a kormány Újbudának 1,2 milliárd forintot a gyermek-egészségügyi központ megépítésre, de a pénz nem jön.

2017. szeptember 25-én ígérték meg

A Fidesz-kormány nem az önkormányzatot, hanem az újbudaiakat bünteti, amikor több tízezer gyermek egészségét kockáztatva nem fizeti ki a gyermek-egészségügyi központ megépítésére korábban megítélt 1,2 milliárdos támogatást. Dr. László Imre, Újbuda polgármestere ezt orvosként és városvezetőként is elfogadhatatlannak tartja, ezért kész jogi útra terelni az ügyet annak érdekében, hogy a gyermekek egészségét védő beruházás elkészülhessen.

Azután vált bizonytalanná az újbudai Gyermek-egészségügyi Központ kivitelezése – és ezzel több tízezer gyerek ellátásának javítása –, hogy a kormány bejelentette, nem folyósítja a beruházásról szóló döntésben vállalt állami forrást. Egy idén aláírt főváros/kormány-megállapodásra hivatkozva akar kibújni az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) az újbudai gyermek-egészségügyi központ építésének évekkel ezelőtt vállalt finanszírozási kötelezettsége alól. Az Emmi és az akkori újbudai önkormányzat 2017 szeptemberében állapodott meg arról, hogy az Egészséges Budapest Program részeként az állam közel 1,9 milliárd forintot fordít a XI. kerületi Gyermek-egészségügyi Központ és Egynapos Sebészet létrehozására.

Az állami forrás zömének, csaknem 1,22 milliárd forintnak a 2020-as költségvetési évben kellene beérkeznie, enélkül ugyanis veszélybe kerül a kivitelezés második ütemének elindítása, így pedig az egész projekt. Az Emmi felfogása szerint azonban ezt már a fővárosi önkormányzatnak kellene folyósítania abból az összesen 50 milliárd forintos központi költségvetési támogatásból, amelyről megállapodás született a kormány és a főváros között.

Az 50 milliárd forintos keret azonban nem a már folyamatban lévő projektek megvalósítását szolgálja, így a 2017-es kormányhatározattal megítélt állami támogatás ügyében nem a főpolgármester jogosult döntéshozatalra. Ez azt jelenti, hogy a két megállapodásnak semmi köze sincs egymáshoz.

Emiatt Újbuda polgármestere arról tájékoztatta a minisztériumot, hogy amennyiben a 2017-es kormányhatározatban biztosított összeg fennmaradó része (egész pontosan 1 219 680 000 forint) nem érkezik meg az önkormányzat számlájára, akkor jogi útra tereli az ügyet.

Ha teljesen elkészülne az új gyermek-egészségügyi központ, azzal 80-85 ezer gyerek egészségügyi ellátását javítaná.


 

h i r d e t é s