h i r d e t é s

Elfogytak a szakorvosok, vészhelyzetet rendeltek el

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Elfogytak a szakorvosok, vészhelyzetet rendeltek el

2019. augusztus 06. - 11:22

 

Készenléti ügyeletet rendeltek el az óbudai Szent Margit Kórházban augusztus 1-től, hogy el tudják látni az akut gyomor- és bélvérzéses betegeket. Az intézkedésre azért van szükség, mert az általános orvoshiány és a nyári szabadságolások kritikus helyzetet teremtettek.

A kép illusztráció!

Az Index szerint bár a kórháznak alap esetben nem feladata a súlyos gyomor- és bélvérzéses betegek fogadása, a fekvő betegeknél azonban felmerülhetnek ilyen gondok. Ha fellép egy ilyen helyzet, úgy a betegeket mostantól a Honvédkórházba fogják szállítani.

A helyzet súlyosságát jelzi, hogy a kiszivárgott levélben azt írják, hogy még így is előfordulhatnak majd olyan napok, amikor ez a különleges ügyeleti rendszer sem lesz biztosítható.

Az Index kérdéseket tett fel a kórháznak az üggyel kapcsolatban, az azonban az Állami Egészségügyi Ellátó Központhoz utalta azokat. A cikk megjelenése után válaszolt a kórház a portál kérdéseire. (pestibulvar.hu)

Badacsonyi Szabolcs, a kórház főigazgatója válaszlevelében azt írta, bár nem feladatuk az akut gyomor- és bélvérzéses betegek felvétele és ellátása,  ennek ellenére évek óta szerveznek készenlétet az ilyen esetekre. A belső körlevél feladata nem más, mint pontosítani az egyes szervezeti egységek feladatait és iránymutatást adni a rezidenseknek és a szakorvos-jelölteknek akár vis maior helyzetekre is.

A főigazgató válasza szerint "a kórházban valóban csökkent átmenetileg a gasztroenterológus szakorvosok száma", ugyanakkor jelenleg is öt gasztroenterológiai szakvizsgával rendelkező szakorvos és három rezidens-szakorvosjelölt biztosítja a betegek ellátását. Várhatóan ez a létszám az ősszel újabb két orvossal bővül, így hosszabb távon is el tudják látni feladataikat.

Badacsonyi Szabolcs szerint az a kolléga, aki a belső körlevéllel a sajtóhoz fordult, félreértette vagy tudatosan félremagyarázta a főigazgatói utasítást. Ez ugyanis csak fel akarta készíteni a kollégákat a nem várt rendkívüli helyzetekre, és minden érintett dolgozó figyelmét fel akarta hívni arra, hogy csak olyan feladatokat vállaljon fel, amelyre a hatályos rendelkezések felhatalmazzák, és amelyekhez a kórházban megvannak a szükséges eszközök és szakemberek. Csak így oldható meg a betegek biztonságos és magas szakmai színvonalú ellátása, zárul a levél. (index.hu)


 

h i r d e t é s