fbpx Elképesztően nőtt a cukor- és lisztvásárlás | CIVILHETES

h i r d e t é s

Elképesztően nőtt a cukor- és lisztvásárlás

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Elképesztően nőtt a cukor- és lisztvásárlás

2020. március 10. - 15:12

 

Február utolsó hetében negyedével nőtt a hazai kiskereskedelmi láncok forgalma a koronavírus járvánnyal kapcsolatos aggodalmak, és a lakossági tartós élelmiszer készletezés miatt a Nielsen mérése szerint.

Látványosan, negyedével megugrott a lakossági készletezés hatására a kiskereskedelmi láncok értékben mért forgalma február 24. és március 1. között az előző év azonos időszakához képest - írta a Nielsen hiper-, szupermarketek és drogériák szkennelt adatain alapuló összesítésében.

A heti értékbeli forgalom 12 milliárd forint volt.

„Mivel a vásárlási magatartás krízishelyzetben eltérő lehet a normálisnak tekinthető, akár szezonálisan kiugró időszakokhoz képest, úgy gondoljuk, hogy a kiskereskedelemre való hatás ciklusa rövidebb lesz” – mondta Szűcs-Villányi Ágnes, a Nielsen Connect magyarországi ügyvezetője. Közleményében a piackutató cég úgy fogalmazott, hogy a fogyasztók aktívan töltik fel a „járványkamrát” az új koronavírus (COVID-19) és a potenciális világjárvány keltette aggodalmak hatására.

Ezért elkezdték az alapélelmiszerek, beleértve a cukor, a liszt, a rizs, valamint az étolaj betárazását.

A hazai kiskereskedelmi egységek polcairól átmenetileg elfogytak a fertőtlenítők és kéztisztítószerek.

Az előbbiből február utolsó hetében 91 százalékkal több fogyott az előző év azonos időszakához képest. A tisztálkodási és higiéniai szereknél 142, vitaminok esetében pedig 108 százalékos bővülést mértek. A kézfertőtlenítők értékbeli forgalma 73 százalékkal nőtt.

A cukor értékbeli forgalma 178 százalékkal, a liszté 168 százalékkal nőtt, de nagy tételben vásároltak száraztésztából, rizsből és étolajból is a piackutató mérése szerint.

Megduplázódott a különféle konzervek forgalma, de a zacskós leves, a tartós tej és a fagyasztott zöldségek értékesítése is jelentősen megnövekedett.

Mindez azt jelzi, hogy a félelem arra készteti a fogyasztókat, hogy felkészüljenek egy esetlegesen elhúzódó járványra és karanténhelyzetre - jegyezte meg a Nielsen. (infostart.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s