h i r d e t é s

Elképzelhető, hogy a rejtélyes, rakétahátizsákot viselő ember nem visel rakétahátizsákot, és nem is ember

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Elképzelhető, hogy a rejtélyes, rakétahátizsákot viselő ember nem visel rakétahátizsákot, és nem is ember

2021. január 22. - 12:24

 

Tavaly sok minden történt, így talán sokan már el is felejtették az őrült, rakétahátizsákot viselő pasast, aki Los Angeles repterének környékén repkedett mindenki nagy döbbenetére. 

A kép illusztráció! - Forrás: SHOUTS

Most talán egy titokkal kevesebb az ügyben, de a kérdőjelek száma így is csak szaporodott.

Ilyen is csak Los Angelesben fordulhat elő – reagált az irányítótorony a pilóta bejelentésére, hogy egy ember jetpackkel a hátán épp elhúzott a pilótafülke ablaka mellett körülbelül 900 méteres magasságban. A jetpackes alakot egy másik gépről is kiszúrták. Az FBI is vizsgálódni kezdett az ügyben.

A következő alkalom azonban még hajmeresztőbb volt. Ekkor az ismeretlent a China Airlines személyzete szúrta ki nagyjából 1800 méter magasan (ez egyébként megfelel a Dubajban rakétahátizsákkal felállított magassági rekordnak).

The Drive közben megszerezte azokat a jegyzőkönyveket, amelyek az esettel kapcsolatban keletkeztek a helyi rendészeti szerveknél, a Szövetségi Légügyi Hatóságnál (FAA), valamint az FBI-nál. Ezek között két érdekesség akad, amelyek segíthetik a helyzet körülbelüli tisztázását (megnyugtató válasz eddig ugyanis azután sem született, hogy levideózták az ismeretlent).

Ezek közül az első egy emailváltás, amelyben szóba kerül David Mayman, aki a Jetpack Aviation vezető berepülőpilótája. Az első esetet követően felmerült ugyanis, hogy mivel sok, a Védelmi Minisztériummal szerződésben álló vállalat El Segundo-ban tevékenykedik, ami rendkívül közel található a Los Angeles-i reptérhez, ezért talán valaki elvesztette az irányítást egy kísérleti jetpack felett. Mayman elmondta azonban, hogy ők hónapok óta nem repültek. Azzal kapcsolatban pedig Mayman kifejezetten szkeptikus volt (konkrétan nem hitte el), hogy létezik olyan rakétahátizsákot kezelő pilóta, aki képes 900 méteres magasságra feljutni, és ezt a magasságot tartani is tudja. A Techspot beszámolt egy magassági rekordról, amit Dubajban állítottak fel – ekkor egy jetpackes pilóta 1800 méter magasra emelkedett. Ám ezen a magasságon nem repkedett hosszasan.

Egyébként éppen a magassággal kapcsolatban több szakértő is kételkedésének adott hangot.

A másik érdekesség az, amire a vizsgálatokat vezető FBI nyomozása jutott. A nyomozók lejátszottak egy YouTube videót annak az American Airlines pilótának, aki kiszúrta a rakétahátizsákot viselő ismeretlent. A pilóta pedig úgy nyilatkozott, hogy pont ilyesmit látott. A videón, amely lentebb tekinthető meg, egy drónt szerelnek fel egy felfújható, emberformájú bábuval. A lenti videó egyébként Ralph Kayser nevű német úriember műve, aki lelkesedik a távirányítású eszközökért.

Magyarán a jetpack-technológia korlátait figyelembe véve és a pilóta vallomása alapján a rakétahátizsákot viselő ismeretlen jó eséllyel egy drón lehetett, amit egy felfújható babára aggattak. Azonban ennek tisztázásával is csak a hogyanhoz jutottunk közlebb. A miért továbbra is nyitott kérdés. Elvégre, ahogy arról a The Drive cikke is beszámol, egy ilyen mulatság se nem olcsó, se nem túl könnyen kivitelezhető. Ráadásul az eszköz nem is népes rész felett repült, hanem a tenger felett, ahol csak alig páran láthatták. Mit akart vajon elérni az (nem kevés idő, energia és pénz ráfordításával), aki a drónt üzemeltette? (raketa.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s