fbpx Elkészült az első, teljes egészében REMIX üzemanyagot tartalmazó tesztkazetta | CIVILHETES

h i r d e t é s

Elkészült az első, teljes egészében REMIX üzemanyagot tartalmazó tesztkazetta

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Elkészült az első, teljes egészében REMIX üzemanyagot tartalmazó tesztkazetta

2021. november 15. - 19:10

 

Elkészült és a gyártást követő ellenőrzésen megfelelt az első, teljes egészében urán-plutónium (REMIX) üzemanyagot tartalmazó üzemanyagköteg, amellyel folytatják a teszteket egy orosz atomerőmű VVER-1000-es reaktorában. 

Forrás: Roszatom

A REMIX üzemanyag jelentősége abban áll, hogy a jelenleg működő atomerőművek kiégett nukleáris üzemanyaga a tárolás helyett újrahasznosíthatóvá válik, és lényegesen megnő 

A VVER-1000-es típusú atomreaktor számára készült első REMIX üzemanyagköteget a Roszatomhoz tartozó TVEL üzemanyaggyártó vállalat Szibériai Vegyi Kombinát nevű üzemében állították elő. A gyár a nyugat-szibériai Szeverszk városában, a Tomszki régióban található. A VVER-1000-es reaktor szabványos TVSZ-2M üzemanyagkötegében a hagyományos dúsított urán-dioxid helyett REMIX üzemanyaggal, azaz urán-plutónium tablettákkal töltött fűtőelempálcákat használnak. (A szabványos VVER-1000 fűtőelemköteg 312 pálcát tartalmaz). Magát a tablettákat a krasznojarszki területen lévő zseleznogorszki bányászati-vegyi üzemben gyártották. 

A REMIX üzemanyagköteget egy teljes cikluson keresztül fogják tesztelni a VVER-1000-es reaktorban. Korábban, 2021-ben tesztelési céllal már három, egyenként hat REMIX fűtőelempálcát tartalmazó fűtőelemköteget helyeztek be a Balakovói Atomerőmű reaktorának aktív zónájába, ezúttal viszont mind a 312 pálca REMIX üzemanyagot tartalmaz. 

Az eljárás követi az új típusú nukleáris üzemanyag-bevezetésének nemzetközi gyakorlatát. Első lépésben a reaktor aktív zónájában több olyan köteget helyeznek el, amelyek mindegyikében csak néhány, új típusú fűtőanyaggal töltött pálca van. A következő lépésben viszont már olyan üzemanyag-kazettákat helyeznek be, amelyek már teljes egészében az új típusú üzemanyagot tartalmazzák.

A Balakovói Atomerőműben az első REMIX üzemanyaggal töltött fűtőelempálcák tesztje 2021-ben sikeresen befejeződött, most nagyon várjuk az üzemanyag első besugárzása utáni vizsgálatok eredményét. A REMIX üzemanyagköteg vizsgálata egy teljes ciklusra vetítve viszont több információt ad majd a REMIX fűtőelemek viselkedéséről az aktív zónában, illetve azok reaktorfizikai jellemzőiről. A kísérletek során megkapjuk a szükséges adatokat ahhoz, hogy egy későbbi fázisban a reaktort immár teljes egészében REMIX üzemanyaggal töltsük fel, ami referenciaként szolgál majd az ilyen fűtőelemek engedélyeztetéséhez és kereskedelmi üzemben történő alkalmazásához” – közölte Alekszandr Ugrjumov, a TVEL üzemanyaggyártó vállalat kutatásfejlesztésért és minőségbiztosításért felelős alelnöke. 

A REMIX (regenerált üzemanyag-keverék) egy olyan orosz innovatív fejlesztés, amely a világon jelenleg működő atomerőművek többségét adó termikus neutronos, könnyűvizes reaktorok számára biztosít üzemanyagot. Az üzemanyagmátrix újrafeldolgozott urán és plutónium keverékéből áll, amely komponenseket a kiégett nukleáris üzemanyag feldolgozásával nyerik ki. A gyorsneutronos reaktorok urán-plutónium (nitrid) üzemanyagától (mint például az MNUP és MOX fűtőanyagok) eltérően a REMIX üzemanyag plutóniumtartalma alacsony. Neutronspektruma nem tér el a dúsított uránt tartalmazó hagyományos üzemanyagétól, ezért az aktív zónában a fűtőelemkötegek viselkedése és a maghasadás során keletkező plutónium mennyisége általában hasonló. Az atomerőművek üzemeltetői számára ez azt jelenti, hogy a REMIX üzemanyag használatához nem kell a reaktor konstrukcióján változtatni és nincsen szükség további biztonsági intézkedésekre sem. 

Az ilyen üzemanyag bevezetése lehetővé tenné az atomerőművek számára rendelkezésre álló üzemanyag mennyiségének exponenciális növelését a zárt nukleáris üzemanyagciklusnak köszönhetően, illetve megoldhatóvá válik az atomerőművek működése nyomán felhalmozódott kiégett nukleáris üzemanyag újrahasznosítása az eddigi tárolás helyett.


 

Kommentek

h i r d e t é s