fbpx Elkezdődött az EU tagállamok vezetőinek rendkívüli ülése a fehérorosz válságról | CIVILHETES

h i r d e t é s

Elkezdődött az EU tagállamok vezetőinek rendkívüli ülése a fehérorosz válságról

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Elkezdődött az EU tagállamok vezetőinek rendkívüli ülése a fehérorosz válságról

2020. augusztus 19. - 15:46

 

Elkezdődött az európai uniós tagállamok vezetőinek rendkívüli ülése a fehérorosz válságról, videokonferencián keresztül - jelentette be az Európai Tanács szóvivője Twitter-üzenetében szerda délben. A tanácskozáson Orbán Viktor miniszterelnök is részt vesz.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő (j2) a fehérorosz politikai válsággal foglalkozó rendkívüli online uniós csúcson 2020. augusztus 19-én. - Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

A megbeszélés témája a Fehérországban egyre súlyosbodó helyzet, annak fényében, hogy Moszkva vasárnap bejelentette, kész katonai segítséget nyújtani Minszknek. Tanácskoznak arról is, hogy milyen támogatást nyújthatnak a hatósági brutalitás áldozatainak.

A tagországok elnökei és miniszterelnökei várhatóan döntenek a fehéroroszország ellen előkészített uniós szankciókról.
Charles Michel, a 27 uniós tagállamot tömörítő Európai Tanács elnöke kedden Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott telefonos egyeztetése után, Twitter-üzenetében hangsúlyozta, hogy csak békés és minden felet érintő eszmecsere útján lehet megoldani a válságot Fehéroroszországban.

Szvjatlana Cihanouszkaja fehérorosz ellenzéki elnökjelölt szerdán arra kérte az Európai Uniót, hogy ne ismerje el a belarusz elnökválasztás hivatalos eredményét, mert az csalással született, és arra szólította fel az uniót, hogy tartsa tiszteletben a fehérorosz nép választását.
Fehéroroszországban több mint egy hete folyamatosak a tüntetések. A tiltakozók szerint az oroszbarát Aljakszandr Lukasenka elnök elcsalta a választást, amelyen a hivatalos adatok szerint a voksok 80,1 százalékát kapta.

A megmozdulások annak ellenére folytatódtak, hogy a rendőrség brutálisan reagált. A választásokat követő négy napban mintegy hétezer embert vettek őrizetbe. Legalább két tüntető meghalt.
Fehéroroszország kedden katonai egységeket vezényelt nyugati határára, válaszul a külföldi kormányok nyilatkozataira a fehérorosz belpolitikai helyzetről. (MTI)


 

h i r d e t é s