h i r d e t é s

Először köszöntött be a nyár Tibet fővárosában

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Először köszöntött be a nyár Tibet fővárosában

2019. július 11. - 13:22

 

Először köszöntött be a nyár a Kínai Népköztársaság Tibeti Autonóm Területének fővárosában, Lhászában – derül ki a területi klímakutató központ közleményéből. Lhászában, amelynek átlagos tengerszint feletti magassága 3650 méter, június 23-án 22 Celsius-fokos napi átlaghőmérsékletet regisztráltak, majd ez a szokatlan meleg június 25. és június 29. között is megmaradt. - írja az Érdekes világ

Forrás: Wikimedia Commons/Kelberul

Az évszakok felosztására vonatkozó kínai szabályok szerint ez azt jelenti, hogy a városban június 23-án beköszöntött a nyár, először a meteorológiai adatok gyűjtésének kezdete óta.


Forrás:  Wikimedia Commons/Qeqertaq

Tibetben június eleje óta magas hőmérsékletek és kisebb esőzések voltak jellemzőek, az átlagos hőmérséklet pedig 13,7 Celsius-fok volt, 1,3 fokkal magasabb az éves átlagértéknél. Június 24-én a régió hat megfigyelő helyszínén mértek rekordmagas hőmérsékletet: Gjakában a nap legmelegebb óráiban a 32,6 fokot is elérte.


Forrás: Forrás: Wikimedia Commons/Ondřej Žváček

Tibet az átlagosan 4900 méteres tengerszint feletti magassággal a Föld legmagasabban fekvő területe, amelyet a "világ tetejeként" is szoktak emlegetni. Lhásza a világ egyik legmagasabban fekvő városa: 3650 méterrel a tengerszint felett terül el, lakosainak száma mintegy 200 000 fő.


 

h i r d e t é s