h i r d e t é s

Elromlott a Ferrari, a Lamborhinit kellett elővennie a garázsból a Fidesz propaganda-mágusának

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Elromlott a Ferrari, a Lamborhinit kellett elővennie a garázsból a Fidesz propaganda-mágusának

2023. június 06. - 08:38

Megkérdezték az orbáni propagandagyár kulcsszereplőjét, mi a titka – erre a milliárdos felhúzta a szemöldökét, és sétált tovább

Egy balatoni autóversenyen futott bele a 444.hu kamerájába Balásy Gyula, és a találkozásból emlékezetes pillanatok születtek.

Balásy bár kevéssé ismert személy, mégis meghatározó szereplője a magyar közéletnek, például elképesztően jól keresett a propagandával: az állami kommunikációval foglalkozó cégeinek 44 milliárd forintos adózott nyeresége volt 2016 óta. Csak tavaly 10 milliárd forint hasznot hoztak a propagandagyártásban utazó Balásy-vállalkozások, a New Land Media és a Lounge Design.

Balásy Gyula tavaly tűnt fel a száz leggazdagabb magyar listáján. A kevéssé ismert férfi az elmúlt években lett az állami reklámköltések kizárólagos kezelője New Land Media tulajdonosaként, így hatalmas összegek folynak át a cégbirodalmán, és egy jelentős hányad ott is marad a Balásy-cégek számláján.

New Land Media és a cégcsoport más reklámügynökségei monopol helyzetbe kerültek az állami kommunikációs tendereken, ami annak is köszönhető, hogy az egykori riválisok, a Rogán Antal szomszédjaként elhíresült Csetényi Csaba, illetve Kuna Tibor cégei kegyvesztettek lettek. A New Land Media árbevételei hirtelen és drasztikus emelkedtek: 2019-ben és 2020-ban elérték a 70 milliárdos szintet, 2021-ben pedig átlépték a 80 milliárdot. A legfrissebb beszámoló szerint 2022-ben minimális csökkenéssel, 78,7 milliárd forintos forgalmat ért el a cég. Balásy a korábbi visszafogottabb tulajdonosi hozzáállás után most rekordösszegű osztalékot vett ki a cégből. Amíg egy évvel ezelőtt a tulajdonos-ügyvezető “csak” 1,5 milliárd fizetett ki magának 4,8 milliárdos nyereségből, a mostani, május 22-én meghozott döntéssel 6,8 milliárdot ítélt meg magának a 2022-es 6,78 milliárdos nyereség terhére.

A Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda egyébként tavaly minden korábbinál több pénzt költött kommunikációra. A keretszerződések két cég, a New Land Media és a Lounge Design nyeri sorra. A meghirdetett pályázatok rendszerint „az Európa jövőjét érintő nemzetközi és hazai színtéren történő kormányzati kommunikációval”, valamint “az állampolgárok életét kiemelten érintő kormányzati döntésekkel” kapcsolatos feladatok ellátására vonatkoznak.

Balásy tehát egy nagyon sikeres üzleti év után találkozott Balatonalmádiban a 444.hu-val, de nem tűnt úgy, hogy a meglehetősen jövedelmező munkájáról nem akar beszélni, pedig cégéhez köthető a Stop Soros, vagy az Állítsuk meg Brüsszel-t- kampány is.

Az újságírói kérdésre a következő reakciók születtek Balásy részéről:

  • azt kérte, hogy írásba küldjék el a kérdéseket
  • aztán azt mondja, hogy nagyon váratlanul érték a kérdések
  • aztán azt, hogy arról nem szeretne beszélni, hogy Rogán Antal mennyire szól bele a kampányokba
  • majd Balásy kissé hitetlenkedve fogadta, hogy a munkája mekkora hatással van a választásokra, amelyeket a Fidesz rendre kétharmaddal nyer meg
  • azt ugyanakkor elismerte, hogy nem politikamentes, amit csinál
  • és azt is elismerte, hogy zavarban van a kérdésektől

Megkérdezték tőle (6:25-nél), mi a titka annak, hogy ennyire sikeresek az üzletei, mire Balásy csak felhúzta a szemöldökét.

Ezután jött a kérdés, hogy a sikerhez kellenek-e politikai kapcsolatok, mire azt mondta:

Nem, dehogyis.

Hozzátette: ehhez jó munka kell, amit mindig is csináltunk, amit az elmúlt 20 évben csinálom. Amúgy Balásy elmondta, hogy piaci megbízásai is vannak, és ragaszkodott ahhoz, hogy a kampányokban nincsenek csúsztatások. (24.hu)