h i r d e t é s

Élve megfőtt félmillió kagyló Új-Zélandnál

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Élve megfőtt félmillió kagyló Új-Zélandnál

2020. február 20. - 13:33

 

A kutatók szerint az ok a hőstressz, ami a klímaváltozással állhat összefüggésben és valószínűleg egyre gyakoribbá válik.

Tauranga bay, Új-Zéland - Forrás: pxhere.com

A "kagylótemetőre" az Aucklandben élő Brandon Ferguson bukkant még a hónap elején az Északi-sziget legészakibb csücskének közelében fekvő Maunganui Bluff Beachnél. A férfi egy felvételt is közzétett a Facebookon, ahogy keresztülgázol a part menti sziklák között felhalmozódott üres kagylóhéjakon. Chris Battershill, a hamiltoni Waikato Egyetem ökológusa szerint hasonló tömeges pusztulást figyeltek meg az elmúlt években egyebek között szívkagylóknál is. Az esetek közös jellemzője a nagy hőség, a sok napsütés és a hosszú időn át szokatlanul nyugodt tengervíz. "Ezek együttese hőstresszt eredményez, és az állatok nem jutnak oxigénhez a nyugodt víz miatt. Aztán egyszer csak megadják magukat a természetnek, és gyakorlatilag élve megfőnek" – magyarázta Battershill, aki szerint a szokatlanul szélsőséges környezeti viszonyok a klímaváltozással állnak összefüggésben.

"Az étikagylók szívós kis állatok, gondoljunk csak arra, hogy milyen hosszú időn át kibírják az élelmiszer-áruházakban csupán egy kis vízzel is. Szóval nagyon extrém körülmények kellenek ahhoz, hogy elpusztuljanak" – jegyezte meg a szakember, hozzátéve, hogy mivel az elmúlt években több fajnál is tömeges pusztulást észleltek, muszáj a jelenségnek figyelmet szentelni. Az Aucklandi Egyetem tengerkutatója, Andrew Jeffs szerint az éghajlatváltozás következtében valószínűleg gyakoribbá válnak a tömeges kagylópusztulások. A szakember szerint a hőmérsékletemelkedés hatására a kagylópopulációk idővel hidegebb vizekbe költöznek. (MTI) / nepszava.hu


 

h i r d e t é s