h i r d e t é s

Elvenné a bérlakásokat az Orbán-kormány

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Elvenné a bérlakásokat az Orbán-kormány

2019. szeptember 23. - 12:24

 

Ahogy az MTA kutatóhálózatát erőből, egy jogszabálymódosítással vonta el az Orbán-kormány, úgy most egyetlen törvény megváltoztatásával vissza lehetne venni az állami bérlakásokat – írja a propeller.hu.

Illusztráció: MTI fotó: Mohai Balázs

A HVG megtudta, hogy a Miniszterelnökség már dolgozik az erről szóló tervezeten, amivel kifejezetten a világörökségi területen fekvő, illetve a műemléki épületekben lévő bérlakásokból tehetnék ki a bérlőket, vagyis többek közt a Budai Vár és az Andrássy út patinás épületeire utaznak.

Ezeket bérház helyett szívesebben látnák kormányzati épületként, de kereskedelmi-turisztikai célra is használhatnák a frekventált helyen lévő ingatlanokat.

Az a régi, „szerzett” jog is változna, hogy a bérlőknek cserelakás jár, e helyett csak pénzbeli megváltást kapnának, ebből kellene ezentúl megoldani a lakhatásukat.

Frissítés:

Álhír, hazugság a hvg.hu-n hétfőn megjelent információ, amely szerint az Orbán-kormány törvénymódosítással visszavenne állami bérlakásokat – közölte a Miniszterelnökség, amely a választásba való beavatkozásnak minősíti a cikket.

Cáfol és vádaskodik a kormány – nem vennék vissza a bérlakásokat

A Miniszterelnökség hétfői közleményében azt írta: "a DK-tól a Jobbikig terjedő koalícióhoz a hvg.hu is csatlakozott".

A hvg.hu annak érdekében, hogy a balliberális-szélsőjobboldali összefogás jelöltjeit segítse, hazugsággal vesz részt a választási kampányban

– közölték.

A Miniszterelnökség hangsúlyozta, a kormány soha nem tárgyalt, soha nem támogatott, és a jövőben sem kíván támogatni a hvg.hu cikkében szereplő javaslatot.

A közlemény szerint a hvg.hu tisztességtelen politikai szándékát semmi sem bizonyítja jobban, mint hogy a cikk megjelenését megelőzően, az újságírói etika legalapvetőbb szabályait figyelmen kívül hagyva meg sem kereste a Miniszterelnökséget.

Felszólítjuk a hvg.hu-t, hogy hagyjon fel az ál- és rémhírterjesztéssel, és tisztességesebb formákat keressen a balliberális-szélsőjobboldali ellenzék kampányának támogatására – olvasható a közleményben.

A hvg.hu hétfőn írt arról, hogy a Miniszterelnökség már dolgozik azon tervezeten, miszerint az állami lakások bérleti szerződését is egyszerűen fel lehetne mondani hat hónapos felmondási idővel, rendes felmondással, a világörökségi helyszíneken fekvő ingatlanok, a műemléki védelem alatt álló ingatlanok, illetve a földhivatalnál műemléki jelentőségű terület jelleggel bejegyzett ingatlanok esetében. A javaslatban nevesítik is a budai Várat, az Andrássy utat vagy a VIII. kerületi Palotanegyed lakóépületeit – írta a lap.

A közleményre a HVG szerkesztősége azt reagálta:

A vagyont kezelő MNV Zrt.-t már múlt héten megkerestük, még csak nem is reagáltak kérdéseinkre.

A cikk megjelenésével egyidőben kerestük meg a Miniszterelnökséget is, amely szintén nem válaszolt közvetlenül a birtokunkban lévő dokumentum alapján feltett, részletes kérdéssorra, helyette közleményt adtak ki az MTI-n keresztül. ... Ahogy cikkünkben kifejezetten így is írtuk, hogy a tervezet még ezután kerülhet a kormány elé, majd ha rábólint, akkor a parlament elé."

propeller.hu


 

h i r d e t é s