h i r d e t é s


Elvesszük a szót - így nevel demokráciára az állam

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Elvesszük a szót - így nevel demokráciára az állam

2016. november 17. - 07:11
0 komment

 

Az állam által szervezett diákképviselet ülései nem sajtónyilvánosak

Fotó: Somogy Megyei Önkormányzat Facobook-oldala

Három napja a Somogy megyei Országos Diákparlament (ODP) ülésén megszakították az egyik felszólaló diák beszédét - írta a hirkut.hu.

Többeknek feltűnt, hogy az eseményről hiányzott a helyi sajtó - az igazság az, hogy az ülésről, rövid időn belül minden újságírót kiküldtek.

Bradánovics Bendegúz, az érintett diák, Tarnay Kristóf Ábelnek elmondta történetét és elküldte a felszólalásának vázlatát. Az újságírók azonban a helyszínen már ezt sem hallhatták. Az állam által szervezett Országos Diákparlament, amit a köznevelési törvényben leírt kötelezettségből hívnak össze három évente, nem nyilvános a média előtt. A helyi lap egyik munkatársának elmondása szerint a rendezvény úgy zajlott, hogy csupán a legeeleje volt sajtónyilvános, az ülés már zárt ajtók között folyt.

Az államilag szervezett Országos Diákparlament valós érdekképviseletével szembeni kételyek is fontos motiváció voltak, amikor három éve megalakult az évente - szintén - demokratikusan választott Független Diákparlament (FDP), mely egy önszerveződő civil diákképviselet. Az FDP minden ülése nyilvános a látogatók és a sajtó előtt. 

Az FDP javaslatcsomagjára idén érdemben azért nem reagáltak, mert arra hivatkoztak, hogy az ODP-ben és a Köznevelési Kerekasztalon jó irányba haladnak és sikeresek az egyeztetések. Ez utóbbit számos szakmai szervezet bojkottálja mert illegitimnek tartják, miután a kormányzat, illetve a minisztérium többségében kormányközeli szervezetekkel tárgyal benne. (dailyszeged.hu)

 h i r d e t é s

betöltés...

;